JOŠ SNAŽNIJA

FOTO/VIDEO: Cupra Formentor u ABT izvedbi od 370 KS stotku ‘okreće‘ za malo više od 4 sekunde!

Sportski crossover je još niži i brži zahvaljujući Cuprinom novom partneru
ABT Cupra Formentor
 YouTube screenshot

Automann-TV je YouTube kanal koji se bavi recenzijama i testovima automobila u perspektivi vozača (point of view), a u posljednjem videozapisu imamo priliku vidjeti ubrzanje ABT-ove Cupre Formentor na Autobahnu.

image
ABT Cupra Formentor
YouTube screenshot

ABT i Cupra ušli su u partnerstvo kako bi formirali tim za sezonu Extreme-E-a, prvenstva u električnim utrkama. Predstavljat će ih prvak DTM-a i WRX-a Mattias Ekstrom, koji je pomogao u razvoju sustava aktivnog ovjesa za Formentor.

image
ABT Cupra Formentor
YouTube screenshot

ABT, njemačka tuningkuća specijalizirana za VAG grupu (Audi, VW, Škoda i Seat), dodala je Formentorovom 2,0-litrenom turbo-četverocilindrašu 60 KS (44 kW) i 50 Nm okretnog momenta. Većina toga omogućila je nova upravljačka jedinica ABT Engine Control (AEC). Prije nego što se ABT 'dočepao' Formentora, serijski 2.0 TSI proizvodio je 310 KS (228 kW) i 300 Nm.

image
ABT Cupra Formentor
ABT Sportsline

Konačni rezultat je pravi 'pocket-rocket' koji proizvodi 370 KS (272 kW) i 450 Nm okretnog momenta, što je za 20 KS i 30 Nm manje od Cuprinog vrha ponude – Formentora VZ5. Porast performansi vidljiv je i na ubrzanju - sprint od 0 do 100 kilometara na sat modificirani Formentor obavlja za 4,6 sekundi, što je za 0,3 sekunde manje od osnovnog modela, i 0,4 sekunde sporije od Formentora VZ5. Najveća brzina ostala je elektronički ograničena na 250 kilometara na sat.

image
ABT Cupra Formentor
ABT Sportsline

Uz sve navedeno, ABT je instalirao i ispušni sustav s matiranim crnim cijevima od 102 mm, a koristeći sportske opruge Formentor je niži cesti za 35 milimetara, što pozitivno utječe na upravljanje automobilom u zavojima. Treba spomenuti i kotače, koje će kupci moći birati. Opcije su 19-inčni ABT DR i ER-C te 20-inčni FR kotači. Vrh ponude su 20-inčni Sport GR alu naplatci s kojima je Formentor predstavljen još u siječnju ove godine. Cijena nadogradnje iznosi 7590 eura (57.000 kuna), a jedva čekamo da se ABT dohvati VZ5 izvedbe – to će biti posao. Pogledajte video u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:09