OD 2026. GODINE

Europski parlament potvrdio: Punjači za električne aute na svakih 60 kilometara autoceste

Ubuduće će se na javno dostupnim stanicama za punjenje moći plaćati bankovnom karticom

Punjač za električne aute (ilustracija)

 Profimedia

Punionice za električna vozila od 2026. duž glavnih europskih autocesta moraju biti postavljene najmanje svakih 60 kilometara!

"U budućnosti biste trebali moći puniti svoj električni automobil bilo gdje u Europskoj uniji. Ova nova pravila to osiguravaju", rekla je Kathleen Van Brempt, belgijska zastupnica u Europskom parlamentu.

image

Punjenje električnog auta (ilustracija)

Tomislav Krišto/CROPIX

Mediji navode da će za kamione postojati punionica svakih 60 km od 2031. Do tada će se punionice za vodik također morati postaviti svakih 200 km duž glavnih autocesta.

Za Van Brempt, novi zakon – koji je odobren s 514 glasova za, 52 protiv i 74 suzdržana – pomoći će ukloniti postojeće prepreke masovnom prelasku na električnu vožnju. Nedostatak infrastrukture za punjenje jedna je od glavnih prepreka uz relativno visoku cijenu električnih automobila.

Ona stoga želi da sektor potraži "rješenja za dovođenje pristupačnijih i manjih električnih automobila na tržište".

Europski parlament i države članice već su odlučili da se dostupnost punionica mora poboljšati. “Zbrka oko kartica za naplatu i formula za pretplatu mora prestati. Ubuduće biste uvijek trebali moći plaćati svojom bankovnom karticom na javno dostupnim stanicama za punjenje.

Te će stanice za punjenje također morati biti dostupne za sve vrste automobila", rekao je Van Brempt.

image

Punjač za električni auto

Alamy/Profimedia

EU također očekuje transparentnost oko cijene isporučene električne energije; od Europske komisije se traži da uspostavi bazu podataka koja informira potrošače o alternativnim gorivima, o dostupnosti, vremenu čekanja i cijenama na različitim postajama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:06