PUTEM TWITTERA

Elon Musk se oglasio o teškoj nesreći Tesle Model S u Teksasu: ‘Autopilot nije bio uključen!‘

Policija je aktivno angažirana s Teslom kako bi se rasvijetlili detalji teške nesreće sa smrtnim posljedicama
Tesla Model S sudar
 Profimedia, Matt Dougherty Twitter

Nedavno smo pisali o teškoj nesreći pri kojoj su dvije osobe smrtno stradale u Tesla Modelu S, udarivši u drvo velikom brzinom nakon čega je automobil buknuo u plamen. Istraga nesreće još uvijek je u tijeku, a dosadašnja saznanja su sugerirala kako je Autopilot bio uključen.

Na Twitteru se u ponedjeljak oglasio glavni izvršni direktor Tesle, Elon Musk, opovrgavajući nalaze čak dviju saveznih agencija koje su provodile istraživanja nad olupinom.

Naime, prve osobe koje su pristigle su na mjestu nesreće pronašli jednog od dvojice muškaraca na suvozačevom sjedalu, a drugog na stražnjem, što snažno ukazuje na to da je potpuno autonomni sustav Autopilota bio uključen tijekom nesreće. No, Musk je izjavio kako standardni Autopilot zahtijeva uključivanje značajke zadržavanja u traci, što ulica u kojoj se nesreća dogodila nije imala. "Dosad prikupljeni podaci pokazuju da Autopilot nije bio aktiviran", dodao je.

Iako je na službenim izvorima sustav opisan kao "samovozeći", ni Autopilot ni bilo koji drugi sustav za pomoć vozaču nije potpuno autonoman te je na SAE ljestvici autonomije definiran kao sustav razine 2, što znači da zahtijeva konstantnu pozornost vozača. Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) potvrdila je u ponedjeljak kako incident obrađuje Specijalni tim za istragu nesreća.

Glasnogovornik NHTSA-e je izjavio: "Aktivno smo angažirani s lokalnim policijskim službama i Teslom kako bismo saznali više o detaljima nesreće i poduzet ćemo odgovarajuće korake kada budemo imali više informacija".

Lokalna policija je od Tesle tražila sve podatke o nesrećama. Vatrogasne postrojbe su također otvorile komunikaciju s Teslom nakon četverosatnog gašenja požara, kako bi dobili informacije o gašenju goruće baterije automobila. Prema medijskoj kući KPRC 2, vatrogasci su iskoristili 32.000 litara vode za gašenje.

Dakle, kako bismo saznali više, morat ćemo pratiti Muskov Twitter račun, jer Tesla nema odjel za odnose s javnošću kada bi netko uputio zahtjeve za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:56