POMAK U ISTRAZI

Nadzorna kamera snimila vlasnika Tesle kako sjeda na vozačko mjesto prije fatalnog sudara

Prebrzo okrivili Autopilot? Još ranije su iz Tesle tvrdili je da je upravljač Modela S bio deformiran jer je vozač bio za volanom
Tesla, sudar
 Matt Dougherty Twitter

Američki Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza objavio je rezultate preliminarne istrage fatalne nesreće Tesle Model S koja se dogodila u Teksasu u travnju, a oko koje se podiglo puno prašine.

Policija je tada, nakon što je Tesla Model S skrenuo s ceste i udario u drvo te se zapalio, došla na mjesto događaja. Pronađeno je dvoje mrtvih putnika, a osobe koje su prvi reagirale bile su šokirane kada su očito otkrile da je jedan od dvojice putnika bio na suvozačevom sjedalu, dok je drugi bio na stražnjem sjedalu, što je sugeriralo kako nitko nije vozio.

U preliminarnom izvješću objavljenom ovog tjedna, NTSB je otkrio da su snimke s nadzorne kamere blizu kuće vlasnika Tesle pokazale kako vlasnik izgorjele Tesle i prijatelj sjedaju na vozačko i suvozačko sjedalo prije nego li su krenuli u vožnju.

Savezna agencija također izvještava da je Model S bio opremljen Teslinim sustavom Autopilot, ali u testovima provedenim s drugim automobilima Model S iz 2019. godine na istom dijelu ceste na kojem se dogodio sudar, nije mogao omogućiti funkciju "Autosteer" sustava koji drži automobil u svojoj traci.

Ubrzo nakon sudara, potpredsjednik i šef razvoja Tesle Lars Moravy, tvrdio je da je upravljač modela S bio deformiran, što je sugeriralo da je u trenutku udara u drvo netko sjedio na vozačkom mjestu. Budući da je izvješće NTSB-a samo preliminarno, tek treba utvrditi što je uzrokovalo sudar i je li vozač zloupotrijebio bilo koju Teslinu značajku pomoći vozaču.

"NTSB nastavlja prikupljati podatke za analizu dinamike sudara, rezultate ispitivanja toksikologije nakon smrti, upotrebe sigurnosnog pojasa i požara na električnom autu", javili su iz agencije. "Svi aspekti nesreće i dalje su pod istragom jer NTSB utvrđuje vjerojatni uzrok, s namjerom izdavanja sigurnosnih preporuka kako bi se spriječili slični sudari."

Treba vidjeti kada će istraga biti dovršena, prema CNBC-u, istrage fatalnih nesreća često trebaju između 12 i 24 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:42