OPET PROPADAJU?

Do sada sedam puta bankrotirali: Aston Martin u velikoj krizi, traže nove investitore

Pretpostavlja se da bi oko 200 milijuna funti bila dovoljna injekcija da pokrije nastavak rada tvornice automobila i F1 momčadi

2022. Aston Martin DBX707

 Aston Martin

Aston Martin navodno traži ozbiljne investitore koji su u stanju u tvrtku uložiti stotine milijuna funti kako bi se ona izvukla iz financijske krize. Takvi problemi nisu ništa novo za britanskog proizvođača supersportskih automobila. Tvrtka je do sada čak sedam puta bankrotirala, a kroz čitavu povijest je više-manje bila u financijskim problemima.

image

2022. Aston Martin DBX707

Aston Martin

Tvrtka je zbog preživljavanja ušla u ozbiljan dug. Trenutno duguju 1,2 milijardi funti u obveznicama i bankovnim pozajmnicama, a toliko su željni svježeg kapitala da su za to spremni budućem investitoru prepustiti i mjesto u nadzornom odboru ako on uplati najmanje 200 milijuna funti.

image

Aston Martin Valkyrie

Aston Martin

Trenutno se navodno razmatraju dvije opcije. U igri je investicijski fond iz Saudijske Arabije s kojim je predsjednik tvrtke Lawrence Stroll povezan, te jedan američki investicijski fond. Iz Aston Martina nisu komentirali sve ove navode.

image

Aston Martin Rapide E

Aston Martin

Pretpostavlja se da bi oko 200 milijuna funti bila dovoljna financijska injekcija da pokrije nastavak rada tvornice automobila ali i Aston Martin F1 momčadi.

image

Aston Martin Valkyrie AMR PRO

Aston Martin

Aston Martin je osnovan 1913. i u povijesti nisu imali dužeg perioda u kojem su bili u ozbiljnom plusu. Najstabilniji period im je bio od 1984. do 2007. kad su bili u vlasništvu Forda, no i tada su uglavnom proizvodili dugove. Prošlu godinu su završili s operativnim minusom od 74,3 milijuna funti i neto minusom od 189,3 milijuna funti.

image

2022. Aston Martin DBX707

Aston Martin

Nakon vijesti o problemima i traženju investitora dionice Aston Martina na londonskoj burzi jako su pale. Do podneva za čak 14 posto što bi mogao biti dodatan problem za tvrtku. Trenutno imaju najnižu cijenu ikada. Kad su 2018. izašli na burzu dionica je vrijedila gotovo 11 tisuća funti, a danas joj je cijena oko 400 funti.

image

Aston Martin Valkyrie AMR PRO

Aston Martin

Aston Martin svoju perspektivu vidi u ‘Racing Green‘ strategiji prema kojoj bi kompletna ponuda bila elektrificirana do 2030. godine. Prvi plug-in hibrid bi trebao stići 2024., a za godinu kasnije su najavili i prvi potpuno električni model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:49