CRNA LISTA

Britanci istražili: Neki modeli mnogih skupih marki su nepouzdani, evo i koji se najviše kvare

‘Indeks pouzdanosti iznimno otkriva kako luksuzni automobili, koji se mogu činiti kao da bi bili pouzdani, nisu uvijek takvi‘

Luksuzni rabljeni, ilustracija

 Profimedia

Prema istraživanju jednog od vodećih nacionalnih pružatelja jamstava za rabljene automobile, Range Rover je proglašen najnepouzdanijim rabljenim automobilom u Velikoj Britaniji. Luksuzni SUV prethodne generacije zauzeo je neželjeno prvo mjesto u godišnjem Indeksu pouzdanosti Warrantywisea.

image

Land Rover Range Rover

Land Rover

Osvojio je niskih 20,2 od ukupno 100 bodova. Najviši trošak popravka zabilježen u razdoblju od 2021. do 2022. bio je 23.890 funti (207.271 kuna) - više od cijene novog Ford Focusa. Na listi su također BMW i Porsche, što dokazuje da visoka cijena ne znači nužno vožnju bez problema.

image

Najnepouzdaniji rabljeni automobili u Velikoj Britaniji

Warrantywise

Podaci obuhvaćaju samo rabljene automobile koji su izvan jamstva proizvođača, ali su također mlađi od deset godina. Warrantywise kaže da je prosječni trošak popravka za vlasnika Range Rovera 1607 funti (13.969 kuna), što je relativno nisko u usporedbi s nekim drugim skupim vozilima.

image

Land Rover Range Rover Sport

Land Rover

Međutim, najgori za proizvođača je model Range Rover Sport, sestrinski model luksuznog SUV-a. Prve dvije generacije, koje su u prodaji od 2013., zauzele su treće mjesto na popisu nepouzdanih polovnjaka s rezultatom od 23,1 posto.

image

BMW M3

BMW

BMW se na crnoj listi pojavljuje čak tri puta. M3 je zauzeo drugo mjesto, a pokriva prethodnu generaciju modela sa šest cilindara koja se proizvodila od 2014. do 2019., i generaciju s V8 pogonom, koja se proizvodila od 2007. do 2013. Oni su dobili ocjenu pouzdanosti od 21,4 posto, s najvećim računom za servis u iznosu od 12.115 funti (105.290 kuna).

image

BMW X6

BMW

Prethodna generacija BMW-a X6 zauzela je peto mjesto s ocjenom pouzdanosti od 23,6 posto, dok su posljednje dvije generacije M5 na desetom mjestu s ocjenom od 30,8 posto. Ostali modeli koji su se našli na listi su Porsche Panamera i Cayenne, Audijev Q7 i Bentley Continental GT.

image

Porsche Panamera

Porsche

Jedini "mainstream" automobil koji se pronašao na popisu bila je Mazda CX-5, što je iznenađujuće, posebno zbog Mazdine odlične reputacije pouzdanosti. I sadašnja i prethodna generacija obiteljskog SUV-a zauzele su deveto mjesto s niskom ocjenom od 29,6 od 100, a najveći račun za popravak iznosio je 5777 funti (50.175 kuna).

image

Mazda CX-5

Mazda

Lawrence Whittaker, šef Warrantywisea, rekao je: "Indeks pouzdanosti iznimno otkriva kako luksuzni automobili, koji se mogu činiti kao da bi bili pouzdani zbog skupih cijena, nisu uvijek takvi. Mišljenje da bi trebali biti vrlo pouzdani, s obzirom na cijenu koju kupci plaćaju za njih, prilično je popularno, a ova procjena naših podataka pomaže nam da usmjerimo kupce na pravi put kada žele obaviti veliku kupnju na luksuzni auto, poput Porschea".

"Budući da su troškovi dijelova i rada od prošle godine porasli te kontinuirani pritisci na sve veće troškove života, još je važnije zaštititi svoje ulaganje i naučiti koje rabljene automobile kupiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:54