ENORMAN IZNOS

Bacaju sve karte na struju: Proizvođači automobila ulažu 1,2 trilijuna dolara u elektrifikaciju

Predvodnik novog vala je Tesla koja najavljuje proizvodnju 20 milijuna električnih vozila do 2030. godine

Tvornica BMW-a u Leipzigu (ilustracija)

 AFP

Najveći svjetski proizvođači automobila planiraju potrošiti gotovo 1,2 trilijuna dolara do 2030. godine za razvoj i proizvodnju električnih vozila, uključujući troškove baterija i sirovina za proizvodnju.

Prema analizi Reutersa, proizvođači automobila imaju planove za izradu 54 milijuna električnih vozila u 2030., što predstavlja više od 50 posto ukupne proizvodnje vozila.

image

Tvornica BMW-a u Leipzigu (ilustracija)

AFP

Predvodnik novog vala je Tesla, čiji je izvršni direktor Elon Musk iznio hrabar plan za proizvodnju 20 milijuna električnih vozila do 2030. Musk je krajem listopada rekao da Tesla već radi na manjoj platformi za vozila koja bi trebala koštati upola manje od Modela 3 i Modela Y.

Iako Musk nije u potpunosti otkrio svoje planove potrošnje, takav eksponencijalni rast - povećanje od 13 puta u odnosu na procijenjenih 1,5 milijuna vozila, za koje se nada da će prodati ove godine, koštati će nekoliko stotina milijardi dolara!

image

Punjač (ilustracija)

AFP

Iako zaostaje za Teslom, njemački Volkswagen također ima ambiciozne planove do kraja desetljeća. Uz više od 100 milijardi dolara za razvoj globalne game električnih vozila, planiraju i izgradnju novih "gigatvornica" baterija u Europi i Sjevernoj Americi.

Toyota ulaže 70 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila i proizvodnju baterija, a očekuje da će 2030. godine prodati najmanje 3,5 milijuna električnih modela. Japanci planiraju najmanje 30 različitih modela i najavljuju prijelaz cijele game Lexusa na struju.

Ford nastavlja povećavati svoju razinu ulaganja u nova električna vozila - sada na 50 milijardi dolara.

Mercedes-Benz je namijenio najmanje 47 milijardi dolara za razvoj i proizvodnju električnih vozila, gotovo dvije trećine od toga za povećanje kapaciteta baterija.

image

Tvornica BMW-a u Leipzigu (ilustracija)

AFP

BMW, Stellantis i General Motors planiraju potrošiti najmanje 35 milijardi dolara (svaki) na električna vozila i baterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:18