PREMIUM KLASA

Auto klub u Kaliforniji: Vozili smo novi Lexus RX, nikad prestižniji i moderniji japanski SUV

Tri varijante novog RX bit će ponuđene i kod nas, a početak prodaje najavljen je za siječanj 2023. kada će biti poznate i cijene

Novi Lexus RX

 Lexus

Udoban, iznimno tih i moderno opremljen, Lexus RX u petom izdanju ispunit će sva očekivanja poklonika Lexusa, a poboljšana vozna svojstva i vrhunska kvaliteta materijala i izrade, uz poslovičnu posvećenost detaljima, dodatan su razlog za brigu njemačkim konkurentima

Najprodavaniji Lexusi u Europi nose oznaku NX i UX, no na globalnoj razini, perjanica japanske marke je RX. Od prošlogodišnjih 200.000 primjeraka, čak tri četvrtine raspodijeljeno je između Sjedinjenih Država i Kine, a od 3,5 milijuna koliko ih se prodalo od 1998., daleko najviše ih je registrirano u SAD-u.

image

Novi Lexus RX

Lexus

Sasvim logično, za prve kilometre s petom generacijom prvog Lexusovog SUV modela, morali smo potegnuti preko Atlantika sve do Kalifornije.

Lexus RX u novom izdanju nije iznevjerio svoju prirodu. Japanci su tek usavršili svoj reprezentativni model primjereno naglasivši aspekte koji su ga učinili uspješnim, ali istovremeno unaprijedili osjećaj upravljivosti i vozna svojstva.

Temelj svega je platforma GA-K, nedavno predstavljena s modelom NX i prigodno produljena za nove potrebe. Pritom se ukupna duljina od 489 cm nije promijenila u odnosu na prethodno izdanje, ali jesu proporcije zahvaljujući kojima RX izgleda sportskije i elegantnije.

image

Novi Lexus RX

Lexus

Osim što je 2,5 cm širi (192), novi RX je i 1 cm niži (171), a međuosovinski razmak narastao je za čak 6 cm. U općoj reviziji koeficijenata, prtljažnik je zadržao obujam od 612 litara.

Uz nove proporcije RX je i stilski obnovljen. Na račun karakteristične velika rešetke čiji se otvori “tope” pri vrhu prednja maska djeluje moćnije nego prije.

Uz veće usisnike zraka i naglašenije pregibe na bočnim plohama, dinamičnom izgledu doprinosi i zatamnjeni stražnji stup kojim se provlači kromirana linija i stvara efekt lebdećeg krova. U skladu s trendovima stražnja svjetla povezuje svjetlosna traka koja između ostalog služi za isticanje razvučenog imena na vratima prtljažnika.

image

Novi Lexus RX

Lexus

Unutrašnjost ne odiše modernošću ili futurističkim rješenjima, ali djeluje ugodno, a kvaliteta materijala i izrade već pri prvom dodiru opravdava očekivanja. Novi kokpit nastoji ponuditi izravnu i intuitivnu kontrolu nad raznim funkcijama.

Broj fizičkih prekidača značajno je smanjen, a središnji zaslon (14”) nadovezuje se na instrumente. Multimedijski sustav nudi glasovnog asistenta, snažniju CPU jedinicu i bežično ažuriranje, a integracija Apple CarPlaya je bežična, dok je za Android Auto ipak potreban kabel. Za vrhunski zvuk u bolje opremljenim modelima brine se Mark Levinson surround sustav s 21 zvučnikom.

image

Novi Lexus RX

Lexus

U petom izdanju Lexus RX odrekao se plemenitog V6 motora i ponudio tri elektrificirana rješenja. Uz dva klasična hibrida, novost je prvi plug-in s oznakom 450h+ koji kombinira 2,5-litreni četverocilindraš s električnim motorom straga, e-CVT mjenjačem i litij-ionskom baterijom od 18,1 kWh. Ukupna snaga je 306 KS, ubrzanje do 100 km/h za 6,5 sekundi, a s napunjenom baterijom samo na struju može prijeći 65 km.

Varijanta 350h dio je tradicije, s pogonskim sklopom od 245 KS (0-100 km/h za 7,9 sekundi), a na vrhu ponude je RX 500h. Riječ je o modelu koji se razlikuje od svih ranijih hibrida jer kombinira 2,4-litreni benzinski motor s turbopunjačem i 6-stupanjski automatski mjenjač s dva elektromotora.

image

Novi Lexus RX

Lexus

Nova je to arhitektura u kojoj je prednji električni postavljen između termičkog motora i mjenjača, dok je na stražnju osovinu smješten električni modul od 80 kW.

Razvija ukupno 371 KS i do 100 km/h ubrzava za 6,2 sekunde. Isporukom snage na kotače upravlja tehnologija Direct4 (već predstavljena na modelu RZ 450e), osmišljena kako bi pružila stabilnost i ravnotežu u raspodjeli snage i okretnog momenta između dviju osovina na temelju uvjeta na cesti, ali i stila vožnje. Za bolju upravljivost i okretnost 500h opremljen je sustavom upravljanja na sva četiri kotača.

image

Novi Lexus RX

Lexus

Sve tri varijante novog RX bit će ponuđene u hrvatskim salonima Lexusa, a početak prodaje najavljen je za siječanj iduće godine kada će biti poznate i cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:42