SUDSKA PRESUDA

Austrijanac pobijedio Volkswagen: ‘Obećali su doseg od 230 km, a realno je upola manji‘

Moj klijent bi bio zadovoljan i s dosegom od 200 km, no ako je u realnosti upola manji od deklariranog, onda imamo problem
 RONNY HARTMANN/AFP/Profimedia

Sud u austrijskom gradu Linzu donio je zanimljivu presudu protiv lokalnog distributera Volkswagenovih vozila.

Priča je započela 2018. godine kada je neimenovani kupac preuzeo ključeve električnog Golfa koji mu je prema tvorničkim podacima trebao pružati doseg od 230 kilometara. No, u praksi, ta se brojka pokazala nedostižnom.

image
VW

Odvjetnik Michael Poduschka za austrijske je medije pojasnio o čemu se radi: 'Prilikom kupnje mom klijentu je obećan domet između 216 i 230 kilometara, no to nije realno. Od listopada 2020. maksimalno je prelazio 150 kilometara, a na autocesti i na brdovitim cestama Muhlviertela gdje temperature često idu ispod nule, doseg je iznosio 110 kilometara. S time da se posljednjih 50 kilometara uključivao 'eko' način rada koji isključuje unutarnje grijanje.

Moj klijent nije bio dovoljno informiran o svim detaljima kupnje, tu posebno mislim na realni doseg. Da je to znao ne bi ga kupio.

On bi bio zadovoljan i s dosegom od 200 kilometara, no ako je on u realnosti upola manji od deklariranog, onda imamo problem' - završio je odvjetnik.

Nakon razmatranja tužbe, regionalni sud u Linzu upravo je donio prvostupanjsku presudu po kojoj trgovac kupcu mora vratiti 30.288 eura. Radi se o kupoprodajnoj cijeni umanjenoj za naknadu korištenja.

image
RONNY HARTMANN/AFP/Profimedia

Generalni uvoznik Volkswagena za Austriju, Porsche Austria, navodi da je 'informacija o dosegu točna, ali da ponašanje u vožnji i vanjska temperatura utječu na performanse baterije'.

Prvostupanjsku presudu Volkswagen smatra pogrešnom i na nju će se žaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:48