Postoji više od 80 podtipova limfoma, s različitim dijagnostičkim procjenama

 SHUTTERSTOCK
oblik raka

Znakovi limfoma često se mogu zamijeniti s gripom - prepoznajte ovih 10 simptoma

Mnogi ljudi još uvijek nisu svjesni limfoma i da je to po život opasan oblik raka

Limfom je rak bijelih krvnih stanica limfocita, koje pomažu u borbi protiv infekcije. Limfociti se nalaze u limfi, koja putuje našim tijelom u limfnom sustavu, koji je dio našeg imunosnog sustava i čine ga cijevi, čvorovi i organi kao što su slezena i timus. Limfociti se često skupljaju u limfnim čvorovima - najčešće u pazuhu, vratu ili preponama - kako bi se borili protiv infekcije, ali se također mogu naći u gotovo bilo kojem dijelu tijela.

Limfom se javlja kada abnormalni limfociti rastu bez kontrole i skupljaju se u limfnim čvorovima ili drugim dijelovima tijela. Najčešći je oblik raka krvi i treći najčešći rak u dječjoj dobi. Međutim, kako trenutno ne postoje testovi probira za limfome, znakovi i simptomi limfoma često se mogu zamijeniti s drugim bolestima, poput gripe.


Simptomi koji mogu zbunjivati:

  • povećani vratni limfni čvorovi
  • kašalj
  • povišena tjelesna temperatura
  • noćno znojenje
  • gubitak tjelesne težine
  • svrbež
  • oticanje glave i vrata
  • pritisak na mokraćnu cijev
  • zatajenje bubrega
  • anemija

Sumnja na limfom postavlja se ako postoji skup simptoma kao što su povećanje limfnih čvorova, posebno vratnih, te povišena tjelesna temperatura, noćno znojenje i gubitak tjelesne težine. Definitivna dijagnoza potvrđuje se biopsijom (uzimanjem uzorka tkiva).


Vrste limfoma

Postoji više od 80 podtipova limfoma, s različitim dijagnostičkim procjenama, različitim protokolima liječenja i različitim ishodima.Vrlo je važno da specijalist za limfome (hematolog) dijagnosticira ispravnu podvrstu limfoma. To osigurava da pacijenti dobiju pravo liječenje u pravo vrijeme za pravi podtip. Limfomi su općenito kategorizirani u Hodgkinove limfome ili ne-Hodgkinove limfome.

Za podršku pacijentima i informacije bitno je povezivanje lokalnom organizacijom pacijenata koja okuplja oboljele od limfoma. Postoje mnoga klinička ispitivanja koja istražuju nove tretmane i testove za limfom, stoga je za oboljele bitno uključiti se u dostupna ispitivanja na lokalnoj blizini.

Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se 15. rujna, a Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) organizira više predavanja koje će održati vodeći hematolozi u Hrvatskoj i član udruge, oboljeli od limfoma. Predavanja će biti objavljena na You Tube kanalu, a pristupiti se može preko web stranica www.hull.hr. Također, podružnica udruge Varaždin će na Svjetski dan svjesnosti o limfomima od 10:00 do 12.00 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu postaviti informativni štand na koji su svi pozvani.

Linker
19. travanj 2024 06:16