FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što ih uzrokuje

Kada na pregled zbog otečenih limfnih čvorova u vratu? Obratite pažnju na duljinu trajanja...

Limfni čvorovi su važan dio imunosnog sustava, pomažu u prepoznavanju i borbi protiv klica ili drugih stranih tvari, a u tijelu ih može biti oko 600


Simptomi poput kihanja i šmrcanja koje povezujemo s običnom prehladom, gripom, peludnom alergijom pa čak i koronom mogu biti slični, a još je jedan simptom čest među mnogim bolestima - otečene žlijezde, osobito na vratu. Riječ je zapravo o limfnim čvorovima, koji su dio našeg limfnog sustava koji nam pomaže u borbi protiv infekcija i drugih bolesti. I dok otečene žlijezde (medicinski izraz je limfadenopatija) mogu biti simptom, one su zapravo dobra stvar - znači da se tijelo bori protiv nečega što mu smeta. Limfni čvorovi su važan dio imunosnog sustava, pomažu u prepoznavanju i borbi protiv klica ili drugih stranih tvari, a u tijelu ih može biti oko 600 - po cijeloj čeljusti, prsima, trbuhu, rukama i nogama. Međutim, ne mogu se osjetiti svi limfni čvorovi, najčešće ih možemo napipati na preponama, pazuhu i vratu. Obično su veličine graška, a kad su otečeni, puno su veći.


Što uzrokuje otečene žlijezde u vratu?

- Kada su limfni čvorovi u vratu otečeni, to je znak da nas pokušavaju zaštititi, hvataju negativce, naš imunosni sustav ih žvače - objašnjava Amy Zack, dr. sc., liječnica obiteljske medicine u Klinici Cleveland. Oteklina je posljedica dodatnih krvnih stanica koje dolaze na mjesto borbe protiv infekcije. Otečeni limfni čvorovi u vratu vjerojatno su znak da ste prehlađeni, kaže dr. Zack. To se obično događa kod virusa prehlade gornjih dišnih puteva, odnosno ukazuje na to da se imunosni sustav bori protiv virusne infekcije. Osim virusa prehlade gornjih dišnih puteva, povećani limfni čvorovi u vratu također mogu biti znak sljedećih bolesti:

  • prehlade i gripe
  • streptokoka u grlu
  • sinusne infekcije
  • kožne rane, mononukleoze
  • u rijetkim slučajevima otečeni limfni čvorovi mogu biti znak raka, posebno limfoma.



Što kada oteknu limfni čvorovi i na drugim mjestima?

Neke bakterijske infekcije, spolno prenosive infekcije ili autoimune bolesti također mogu uzrokovati otečene limfne čvorove, ali u takvim situacijama bit će otečeni na više mjesta na tijelu, a ne samo na jednom mjestu poput vrata.


Kada posjetiti liječnika?

Budući da su otečeni limfni čvorovi najčešće znak prehlade ili drugog virusa, dovoljno je jednostavno se odmarati dok virusna infekcija ne prođe, eventualno simptomatski olakšavati tegobe.

- Ali kada su limfni čvorovi u vratu povećani više od sedam do deset dana ili nema simptoma virusa prehlade ili druge infekcije kao što je streptokok grla, ako je jedno područje mnogo veće od drugih i vrlo bolno ili uzrokuje bilo kakve poteškoće u disanju ili gutanju, preporučuje se odmah potražiti liječničku pomoć - kaže dr. Zack

Linker
05. ožujak 2024 18:44