SHUTTERSTOCK
Istraživanje otkrilo

Redovita primjena lijekova za refluks može povećati rizik od demencije

Znanstvenici su otkrili da osobe koje uzimaju lijekove za refluks tijekom nekoliko godina mogu imati veći rizik od razvoja demencije

Refluks kiseline (gastroezofagealni refluks) je povratni tijek želučanog sadržaja natrag u jednjak što kod oboljelog može uzrokovati žarenje i bol u prsima, odnosno žgaravicu. Također, može uzrokovati čireve ili gastroezofagealnu refluksnu bolest ili GERB, što može dovesti do raka jednjaka.

Ispitivanje na više od 5700 osoba

Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Neurology povezalo je inhibitore protonske pumpe, koji smanjuju želučanu kiselinu tako što targetiraju enzime u želucu, s demencijom.

- Iako nismo pronašli vezu s kratkoročnom uporabom, pronašli smo veći rizik od demencije povezane s dugoročnom uporabom tih lijekova - navodi u priopćenju istraživač Kamakshi Lakshminarayan sa Sveučilišta u Minnesoti School of Public Health.

Ispitivanje je obuhvatilo više od 5700 osoba u dobi od 45 godina i starije koje nisu imale demenciju na početku ispitivanja. Istraživači su podijelili sudionike u četiri skupine na temelju toga jesu li sudionici prethodno uzimali lijekove za refluks i koliko su ih dugo uzimali. Praćeni su tijekom pet i pol godina.

7,8 milijuna Europljana s demencijom

Utvrđeno je kako sudionici koji su uzimali lijekove duže od četiri godine, imaju 33 posto veći rizik od razvitka demencije. Međutim, nije bilo većeg rizika za one koji su uzimali lijek manje od četiri godine.

-Iako postoje različiti načini liječenja refluksa kiseline, kao što su uzimanje antacida, održavanje zdrave tjelesne težine te izbjegavanje zakašnjelih obroka i određene hrane, različiti pristupi možda neće biti korisni za sve - dodao je Lakshminarayan.

Važno je da oni koji uzimaju ove lijekove razgovaraju sa svojim liječnikom prije bilo kakvih promjena, kako bi došli do najboljeg rješenja za svoj slučaj. Naime, nagli prekid uzimanja tih lijekova može rezultirati lošim simptomima. Jedno od ograničenja studije bilo je da su sudionici pitani koje lijekove uzimaju jednom godišnje, a istraživači procjenjuju njihovu uporabu između provjera. Inhibitori protonske pumpe neke su od najčešće propisanih skupina lijekova u Europi i SAD-u, ali primjena tih lijekova prethodno je bila povezana s moždanim udarom i kroničnom bolesti bubrega. Demencija je krovni pojam za gubitak kognitivnih funkcija uključujući pamćenje, rješavanje problema i druge sposobnosti razmišljanja koje utječu na svakodnevni život.

Procjenjuje se da 7,8 milijuna osoba u Europskoj uniji ima demenciju.

-Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili naši nalazi i istražili razlozi moguće povezanosti između dugotrajne uporabe inhibitora protonske pumpe i većeg rizika od demencije - zaključio je Lakshminarayan.

Linker
25. travanj 2024 15:33