SHUTTERSTOCK
Nismo znali

Rani znak Alzheimerove bolesti može se uočiti i prilikom parkiranja automobila

Nažalost, danas je Alzheimerova bolest najčešći oblik demencije

Iako još uvijek ne postoji registar, prema posljednjim podacima procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 100.000 osoba ima neki oblik demencije, a od tog broja se njih 70 posto bori s Alzheimerovom bolešću.

Simptomi uključuju gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom, teškoće praćenja tijeka razgovora, muku s odabirom riječi i zbunjenost. Mogu se javiti i promjene raspoloženja, tjeskoba ili depresija.

Važno je simptome detektirati čim prije

No, što se prije simptomi identificiraju i ispitaju, to će prije početi liječenje, a u tome u novije vrijeme pomažu mnogi stručnjaci osvještavajući javnost kroz najbrže putujući kanal, društvene mreže. Neuroznanstvenik, Robert Love jedan je od njih koji kroz svoj TikTok profil pomaže ljudima da shvate koji su rani znakovi upozorenja. O popularnosti ovog zdravstvenog stručnjaka govori i činjenica da ga prati više od 13,2 milijuna gledatelja.

Neobični znakovi iza kojih se krije Alzheimer

Ovaj je doktor u još jednom od mnogobrojnih videa upozorio kako netko tko ne može parkirati auto ravno, može imati rani znak koji upućuje na Alzheimerovu bolest. Do ovog saznanja došao je njegov kolega, psihijatar i stručnjak za moždane poremećaje, dr. Daniel Amen koji je napravio skeniranje mozga osobama s Alzheimerovom bolešću. Love je također komentirao da postoji iznenađujuća veza između sna i bolesti.

- Ako ne spavate, vaš mozak ne funkcionira ispravno. Prva stvar je da san smanjuje rizik od depresije i tjeskobe. Depresija je glavni čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest. Također je san neophodan za stvaranje novih sjećanja - objasnio je.

Tipični simptomi

NHS-a navodi da uobičajeni simptomi Alzheimerove bolesti uključuju:

  • Problemi s pamćenjem, poput redovitog zaboravljanja nedavnih događaja, imena i lica
  • Ponavljanje pitanja
  • Sve veće poteškoće sa zadacima i aktivnostima koje zahtijevaju organizaciju i planiranje
  • Postati zbunjen u nepoznatom okruženju
  • Poteškoće u pronalaženju pravih riječi
  • Poteškoće s brojevima i/ili rukovanje novcem u trgovinama
  • Postajete povučeniji ili tjeskobniji

- Demencija nije prirodni dio starenja. Zbog toga je važno razgovarati s liječnikom što prije ako ste zabrinuti zbog problema s pamćenjem ili drugih simptoma. Ovi su simptomi često blagi i mogu se samo pogoršati vrlo postupno - navode iz NHS-a dodajući kako također morate biti svjesni da ti blagi simptomi koje se često naziva blago kognitivno oštećenje, možda nećete primijetiti.

Kod nekih će oni ostati isti, no ipak će se kod drugih pogoršati.

Tri savjeta za sprečavanje Alzheimera

1. Aerobno vježbanje

Tjelesna aktivnost poput igranja tenisa može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

- Bavljenje aerobnim aktivnostima u trajanju od 20 do 30 minuta tjedno smanjuje rizik - rekao je.

2. Vježbe izdržljivosti

Vježbe izdržljivosti poput dizanja utega dva do tri puta tjedno mogu biti učinkovite u prevenciji bolesti. Također ovaj je liječnik istaknuo da bi puno sunca i jedenje gljiva moglo dobro djelovati na mozak.

3. Vježbanje koje uključuje i mozak

Ova je kategorija izuzetno važna, a uključuje aktivaciju dvije stvari istovremeno. Dakle, dok vježbamo, poželjno bi bilo slušati podcaste ili dokumentarce. Tako dvostruko uprežemo mozak.

Linker
12. ožujak 2024 18:35