SHUTTERSTOCK
prevencija

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva - svakoga dana umire šestero oboljelih

Drugi je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u oba spola

U Hrvatskoj svakoga dana desetak građana oboli od raka debelog crijeva, a šestero oboljelih umre, upozorili su u petak stručnjaci te pozvali građane da se odazovu na probir za tu bolest koji, poručili su, spašava život.

Godišnje se dijagnosticira oko 3500 novih bolesnika s kolorektalnim karcinomom, s više od 2000 oboljelih umire. To je zabrinjavajući podatak o kojemu već godinama govorimo, s odaziv na probir i dalje je svega 25 posto, istaknuo je predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva Ivica Grgurević na konferenciji održanoj na prvi dan Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva.

Rak debelog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u oba spola, po incidenciji u žena nalazi se na drugom, a kod muškaraca na trećem mjestu.

Rizični faktori

Često ga se ne otkriva u ranim fazama. Samo 18 posto bolesnika ima rak u početnoj fazi, u 29 posto slučajeva rak se već proširio u limfne čvorove, dok su kod 17 posto bolesnika već prisutne metastaze u udaljene organe. Stoga je cilj kampanje u ožujku otkrivanje ove vrste raka u što ranijoj fazi kada je petogodišnje preživljenje veće od 90 posto.

Grgurević je istaknuo i važnost izbjegavanje rizičnih faktora i ponašanja poput prekomjerne težine, pušenja i svakodnevne komzumacije alkohola.

U tijeku je 6. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kojim su obuhvaćeni građani u dobi između 50. i 74. godine života. Ključni je problem slab, 25-postotni odaziv na testiranje skrivenog krvarenja u stolici, upozorio je Grgurević te ustvrdio da je bolji odaziv žena.

- Cilj je testiranja otkriti ljude koji nemaju simptome, a imaju predmaligne polipe. Njihovim uklanjanjem, ljudi su izliječeni - poručio je. Predsjednik Povjerenstva za koordinaciju i praćenje Nacionalnog programa Neven Ljubičić također je istaknuo da je ključ programa detekcija karcinoma u ranom stadiju i otkrivanje predzloćudnih tvorbi.

Smatra da je odaziv na probir tako malen jer još uvijek postoji stigma, a posljedica je vrlo visok broj umrlih. Dodao je i da prosječan trošak jednogodišnjeg liječenja bolesnika s rakom debelog i završnog crijeva iznosi 45 milijuna eura.

Ove bi se godine, u sklopu probira, konačno trebali uvesti i dugo najavljivani novi, fekalni imunokemijski testovi koji su puno osjetljiviji u detekciji predzloćudnih i zloćudnih promjena u crijevima.

Hrvatski sabor je 2022. godine proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj. Tim su povodom današnju konferenciju, na prvi dan ožujka, organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo zdravstva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izrazio je nezadovoljstvo odazivom na program probira raka debelog crijeva za koji je istaknuo da "spašava život". Dodao je i da je odaziv uvijek bolji na sjeveru Hrvatske u odnosu na jug.

Epidemiologinja Ivana Brkić Biloš najavila je pak za sutra javnozdravstvenu akciju na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje će građani od 10 do 14 sati moći dobiti sve informacije o važnosti prevencije i probira.

Linker
25. travanj 2024 15:10