SHUTTERSTOCK
terapija

Putovanja stimuliraju razmišljanje i učenje, što može biti korisno za osobe s demencijom

Putovanja uvijek uključuju kretanje i neki oblik fizičke aktivnosti, a održavanje i poboljšavanje fizičkih funkcija može pomoći oboljelima od demencije

Mnogi putuju radi odmora, opuštanja i inspiracije, no putovanja mogu imati i pozitivan učinak na kognitivne funkcije. Novo istraživanje koje će biti objavljeno u časopisu Tourism Management rezultat je suradnje stručnjaka iz područja demencije i područja turizma, a autori ističu moguće dobrobiti turizma u liječenju osoba s demencijom. Smatraju da turizam može utjecati na razne elemente terapije demencije.


Element tjelovježbe

Jedan element je kognitivna i senzorna stimulacija: putovanja stimuliraju razmišljanje i učenje, što može biti korisno za osobe s demencijom. Tu je i okolišni element: putovanja stavljaju ljude u novi ambijent te na taj način mogu povećati socijalnu interakciju, a to može stimulirati razne funkcije mozga kod osoba s demencijom.

Element tjelovježbe: putovanja uvijek uključuju kretanje i neki oblik fizičke aktivnosti, a održavanje i poboljšavanje fizičkih funkcija može pomoći oboljelima od demencije. Terapija glazbom: glazba može pomoći u poboljšanju funkcija mozga i popravljanju raspoloženja kod osoba s demencijom te bi za njih od naročite koristi bila putovanja koja u fokusu imaju neka glazbena događanja.

Važan je i element reminiscencije: razgovaranje o prošlim iskustvima i prisjećanje na njih može biti korisno za oboljele od demencije i u tom smislu turizam može pomoći u stimulaciji pamćenja kod tih pacijenata. Ova je studija donijela niz novih ideja koje mogu potaknuti daljnja istraživanja i razvoj drugačijih terapeutskih postupaka za oboljele od demencije.

Linker
25. travanj 2024 16:54