SHUTTERSTOCK
za i protiv

Psilijum - čudesna vlakna za probavu s kojima je ipak potreban oprez

Obično se dobro podnosi, no moguće su i nuspojave koje se ne smiju ignorirati

Kao prirodni lijek protiv zatvora i za postizanje redovite stolice često se preporučuju ljuskice psilijuma, biljke koju u dalekoistočnim zemljama stoljećima poznaju kao učinkovit laksativ koji privlači na sebe vodu, bubri i omekšava stolicu. Obično se dobro podnosi, no moguće su i nuspojave koje se ne smiju ignorirati.

ZA

Olakšanje kod zatvora stolice, ali i pomoć kod proljeva, najpoznatije su zdravstvene dobrobiti ljuskica psilijuma, odnosno indijskog trputca (Plantago ovata). Slično ostalim topivim prehrambenim vlaknima, psilijum nakon konzumacije prolazi kroz tanko crijevo neprobavljen i njegovi se sastojci ne apsorbiraju. Umjesto toga, privlači na sebe djelomično probavljenu hranu i vodu, bubri te višestruko povećava volumen i postaje viskozan. Uz visok udio vlakana, upravo je sposobnost bubrenja ključna za pozitivne učinke psilijuma na probavu, jer nabubrene ljuskice povećavaju volumen stolice, ona postaje vlažnija i formiranija. U slučaju zatvora to daje poticaj crijevima da se isprazne te se jačaju njihovi prirodni pokreti (motilitet). Kod proljeva pak ljuskice psilijuma pomažu učvršćivanju stolice - vežu na sebe višak vode u crijevima te zgušnjavaju i oblikuju stolicu zbog čega se ona dulje zadržava u crijevima, pa je i pražnjenje rjeđe. Pored toga, sluz koja nastaje u procesu bubrenja veže se na stijenku crijeva kao zaštitni ilm te sprečava iritacije, a i olakšava prolazak sadržaja kroz crijeva. Smatra se da ljuskice psilijuma vežu na sebe i štetne tvari te ih sa stolicom izbacuju iz tijela.


Djeluju prebiotički

Odolijevanje probavnom procesu znači da psilijum može pridonijeti i reguliranju kolesterola, triglicerida, krvnog tlaka te razine šećera u krvi, a može biti od pomoći i u kontroli gladi. Smatra se da djeluje i prebiotički, odnosno da služi kao hrana za bakterije u našim crijevima. Premda je donekle otporan na fermentaciju, crijevne bakterije mogu fermentirati neka njegova vlakna, pri čemu nastaju masne kiseline kratkog lanca koje pomažu dobrom zdravlju crijeva i srca, podržavaju imunosni sustav i smanjuju upalu. Sve su vrste vlakana dobre za srce budući da mogu povoljno utjecati na normalizaciju vrijednosti kolesterola te sniziti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i debljine. Vlakna topiva u vodi, uključujući psilijum, mogu uz to pomoći sniziti trigliceride i krvni tlak. Gram ljuskica psilijuma unutar četiri sata može na sebe vezati 40 mililitara tekućine zbog čega ih treba uzimati s puno vode. Osoba koja uzima psilijum trebala bi popiti barem litru i pol do dvije litre vode na dan, a po čajnoj žličici psilijuma preporučuje se popiti 250 mililitara vode. Uobičajena doza psilijuma je pet do deset grama, uz obrok, jednom do tri puta na dan. Uvijek provjerite upute, jer se proizvodi na tržištu razlikuju. Prije početka uzimanja konzultirajte se s liječnikom.

image
SHUTTERSTOCK

PROTIV

Smatra se da većina ljudi dobro podnosi psilijum, a kao najčešće nuspojave spominju se nakupljanje plinova, grčevi, proljev, napuhnutost, osjećaj težine u želucu. Razlog za to može biti povećan unos vlakana koja ponekad negativno reagiraju u doticaju s bakterijama u probavnom traktu koje su odgovorne za probavu. Kao i kod svakog lijeka, moguće su alergijske reakcije, no navodi se da su one vrlo ozbiljne rijetke. Jedna od najozbiljnijih nuspojava su srčane palpitacije koje se mogu javiti u sklopu alergijske reakcije koja nastaje zbog nepravilnog odgovora imunosnog sustava. Nepravilan rad srca može dovesti do vrtoglavice, pa i do nesvjestice. Alergijska reakcija može izazvati i simptome slične simptomima gripe ili pak koprivnjaču i kožni osip. U svakom slučaju, ako je bila koja nuspojava izražena, prestanite uzimati psilijum i potražite liječničku pomoć. Treba naglasiti da psilijum, ako se uzme s premalo vode, može izazvati više štete nego koristi. Moguće je da zastane u jednjaku, ondje nabubri i izazove gušenje. Zbog izrazitog svojstva upijanja vode i širenja može izazvati blokadu i u crijevima. Odmah potražite liječničku pomoć ako vam se nakon uzimanja jave bolovi u prsima, povraćanje, problemi s gutanjem ili disanjem, grčevi, povraćanje i teškoće s pražnjenjem.


Tko ga ne treba uzimati

Kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti, prije uzimanja psilijuma obavezno recite liječniku ili ljekarniku na što ste sve alergični. Obavijestite ih i ako imate neki poremećaj probave. Osobe s bilo kakvim blokadama u želucu i crijevima, one koje otežano gutaju, imaju simptome upale slijepog crijeva (mučnina, povraćanje, iznenadna ili neobjašnjiva bol u abdomenu), nagle promjene u pražnjenju dulje od dva tjedna ili krvarenje iz rektuma ne bi trebale uzimati psilijum. Isto vrijedi za trudnice i djecu. Popis tu ne završava. Psilijum može utjecati na apsorpciju nekih lijekova pa ih je najbolje uzimati u razmaku od dva do četiri sata. Tu se ubrajaju lijekovi za dijabetes, antidepresivi, lijekovi za srce, razrjeđivanje krvi, snižavanje kolesterola itd. U probavnom sustavu psilijum formira tvar sličnu gelu koja usporava razgradnju i apsorpciju šećera i ugljikohidrata. To vodi do snižavanja razine šećera u krvi, što je dobro ako je visoka. No, ljudima s niskom razinom šećera može ga dodatno sniziti i uzrokovati zdravstvene probleme. Preporuka je psilijum uzimati kratko vrijeme ili povremeno. Dugotrajnim uzimanjem može doći do navikavanja i do sprečavanja normalnog funkcioniranja probavnog trakta.

Linker
26. travanj 2024 14:34