SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Provjerili smo - koji sport je najbolji za djecu s astmom

Odgovara doc. dr. Boro Nogalo, pedijatar

Mome je sinu dijagnosticirana astma. Koji je sport za njega najbolji?

  • Ivana U., Zabok

Odgovara doc. dr. Boro Nogalo, pedijatar, Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb

Sport i bavljenje fizičkom aktivnosti preporučuje se i djeci oboljeloj od kroničnih bolesti. Tip kronične bolesti određuje kojim bi se sportom djeca trebala baviti, odnosno koje bi sportove bilo poželjno izbjegavati. Kod djece koja imaju dijagnosticiranu astmu bavljenje fizičkom aktivnošću pomaže boljem razvoju mišića koji sudjeluju u disanju te pridonosi održavanju adekvatne tjelesne težine i sprečavanju pretilosti. Astmatičarima se ne preporučuje bavljenje padobranstvom i ronjenjem.

Djeca koja imaju astmu provociranu hladnoćom trebaju izbjegavati zimske sportove, alergični na grinje sportove u dvoranama, a djeci alergičnoj na pelud trava i stabala preporučuje se bavljenje sportom koji ne zahtijeva boravak na otvorenom prostoru tijekom peludne sezone biljke na koju su alergična. Smatra se da je za djecu s astmom idealan sport plivanje. Kod posebnih oblika astme izazvane naporom također se preporučuje fizička aktivnost jer je korist od tjelesne aktivnosti nenadoknadiva. U tom slučaju preporučuje se prije napora uzeti odgovarajući lijek (bronhodilatator, antileukotrijen), u dogovoru s liječnikom. Prednost bavljenja sportom kod kroničnih bolesnika u tome je što smanjuje stres i napetost te poučava djecu disciplini, kako u sportu tako i u korištenju terapije, te time pridonosi boljoj kontroli bolesti.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 17:33