FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Prehlada ima četiri faze: znate li u kojoj ste najzarazniji?

Prehlada se širi kada nakon dodirivanja zaraženih površina dodirujemo nos, oči i usta. Drugi način prijenosa je udisanje sitnih kapljica nosača virusa, koje se razlete zrakom nakon kihanja ili kašljanja zaražene osobe

Prehlada je česta pojava u jesenskim i zimskim mjesecima, a iako je može izazvati mnogo različitih virusa, većina prehlada ima sličan tijek.


1. Infekcija

Došli ste u kontakt s patogenom i on ima priliku izazvati prehladu, ali još nema simptoma. U ovom trenutku vjerojatno i ne znate da ste na putu da razvijete prehladu.


2. Inkubacija (1-3 dana)

Ova faza obično traje između 24 i 72 sata (ili jedan do tri dana). Budući da još nemate simptome, manje je vjerojatno da ćete širiti prehladu na druge, iako je to moguće.


3. Pojava simptoma (7-10 dana)

Pojavljuju se simptomi, koji u prosjeku traju od sedam do 10 dana, a neki ljudi imaju dugotrajni kašalj do dva tjedna. Rani simptomatski stadij karakterizira blaga nelagoda, poput nadraženog grla, umora i curenja iz nosa. Teško je reći imate li prehladu ili ste alergični. Sada ste zarazni i možete prenijeti prehladu drugima. Nekoliko dana od pojave ranih simptoma dolazi vrhunac prehlade. Simptomi napreduju, a uključuju bolove u tijelu, kihanje, curenje iz nosa, upalu grla i kašalj. Sada ste najzarazniji.


4. Oporavak

Četvrta faza je kada se konačno počnete osjećati bolje. Ova faza obično počinje oko sedam do 10 dana nakon početka simptomatske faze, ali ovisno o osobi i o virusi ponekad može potrajati i do mjesec dana. Liječenje se u svakoj fazi svodi na puno odmora i tekućine. Simptomi se mogu liječiti bezreceptnim lijekovima protiv prehlade, a mogu ih olakšati i čaj, med i đumbir.

Linker
26. travanj 2024 07:07