SHUTTERSTOCK
treba probati

Bolje od čaja i meda - doktorica predlaže ovaj iznenađujući i učinkovit lijek za bolno grlo

Kad malo bolje proučite svojstva ove namirnice, bit će vam sve jasno

Umjesto da odmah posegnete za čajem s medom, možda biste prvo mogli pokušati s kiselim krastavcima. Dr. Linda Yancey, infektologinja iz neprofitnog zdravstvenog sustava Memorial Hermann Health, otkrila je zašto jedenje kiselih krastavaca ili pijenje tekućine u kojoj su ukiseljeni može ublažiti bol u grlu. Možda se može činiti kontraproduktivnim tražiti melem za bolno grlo baš u kiselim krastavcima, ali kad malo bolje proučite svojstva ove namirnice, to vam više neće biti tako čudno.

- Kad god imamo otopinu koja je više koncentrirana od tekućine u našim tkivima, poput soli ili šećera, to smanjuje upalu jer izvlači vodu - pojašnjava dr. Yancey. Slana voda u kojoj su ukiseljeni krastavci sastoji se od približno 3,5 posto soli, dok sol čini oko 0,4 posto tjelesne težine. Dakle, omjer zasigurno odgovara onome što bi trebala biti namjena, a to je smanjenje upale. No, kad je riječ o odabiru savršenih krastavaca za ublažavanje bolnog grla, Yancey preporučuje da uzmete slane krastavce, a ne one koji su začinjeni sa šećerom.

- Kiseli krastavci s koprom učinkoviti su u ublažavanju grlobolje zbog soli koja je prisutna u otopini, dok oni slatki nemaju dovoljan udio soli za smirivanje boli u grlu - kaže Yancey dodajući da nema nekog čarobnog broja kad je riječ o količini krastavaca koju bi trebalo pojesti za željeni učinak.

Naime, riječ je više o kućnom pripravku nego o pravoj, medicinskoj intervenciji pa ne postoje službene preporuke. To je nešto što ćete morati sami otkriti. Isprobavajte dok ne utvrdite koja je količina prava baš za vas.

Tko treba biti oprezan

Ipak, važno je znati koliko točno soli konzumirate kad odlučite grlobolju smiriti na ovaj način, s obzirom na to da su kiseli krastavci poznati po visokom udjelu soli, odnosno prosječna porcija sadrži oko 33 posto dnevno preporučenog unosa soli. Naposljetku, dr. Yancey priznaje da ova metoda neće u potpunosti izliječiti grlobolju.

- To je samo mala i privremena intervencija. Donijet će malo ublažavanje simptoma u trajanju od 10 do 15 minuta - kaže dr. Yancey, no iako je to samo kratkoročno rješenje problema, može biti od velike pomoći u kombinaciji s pijenjem čaja i držanjem svih ostalih preporuka liječnika. I puna žlica meda dobro djeluje, kao i jako zaslađen čaj, a dr. Yancey preporučuje i grgljanje slane vode ako pri ruci nemate kisele krastavce.

- Treba naglasiti da osobe koje su na posebnom režimu prehrane sa smanjenim unosom soli ne bi trebale primjenjivati niti metodu kiselih krastavaca niti grgljanja slane vode za ublažavanje grlobolje s obzirom na to da se u oba slučaja radi o velikoj količini soli - poručuje dr. Yancey.

Linker
27. travanj 2024 08:29