SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Otiču mi noge, pogotovo navečer. Je li riječ o problemu sa srcem ili s venama?

Trebam li napraviti neke pretrage? Vene sam operirale prije četiri godine


Prije mjesec dana primijetila sam da su mi obje noge otečene, posebno navečer. Prije četiri godine operirala sam vene na obje noge. Redovno mjerim tlak i sada je nešto povišen (160/80). Imam višak kilograma pa držim dijetu prema naputku svoje liječnice. Je li riječ o problemu sa srcem ili ponovo s venama, ili bih se trebala ponovo javiti kirurgu koji me operirao? Trebam li napraviti neke pretrage?

Lidija O., Mostar


Odgovara prim. dr. TIhomir Perić, kirurg:

image
BRUNO KONJEVIC/CROPIX CROPIX

"Otečenost u dijelu potkoljenica tijekom popodneva je moguća kod limfedema i lipoedema, tj. slabije drenaže limfe i zadržavanja tekućina u potkožnom masnom tkivu. Ako postoje vidljive varikozne kvržice, potreban je kontrolni kolor-dopler arterija i vena nogu, po potrebi i kontrola kirurga. Krvni tlak treba kontrolirati i konzultirati se s kardiologom."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 22:55