dežurna ordinacija

Oprez ako je limfni čvor povećan, tvrd i bezbolan

Čvor na vratu može upućivati na više stanja i/ili bolesti

Imam 21 godinu i već godinu i pol imam povećani limfni čvor u vratu koji kontinuirano raste. Trenutno je veći od 3 cm, poprilično tvrd i ne boli. Prije mjesec dana se povećao i javile su mi se jake glavobolje, posebno na lijevoj strani gdje i jest povećani limfni čvor. Već sam neko vrijeme stalno umorna i bezvoljna te sam u posljednjih godinu dana izgubila više od 10 kg, bez dijete (trenutno imam 49 kg na 174 cm visine). Posljednjih tjedana jako loše spavam. Liječnik me naručio na ultrazvučni pregled. Što bi to moglo biti?

  • Sanja P., Ludbreg

Odgovara dr. Božidar Perić, internist - endokrinolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Čvor na vratu može upućivati na više stanja i/ili bolesti, od različitih infekcija do nekih hematoloških ili onkoloških stanja. Tvrđi i bezbolni čvor na vratu nije simpatičan klinički znak. Svakako je uz ultrazvuk vrata nužno učiniti i citološku analizu promjene na vratu, a ovisno o procjeni možda i biopsiju. Sukladno učinjenoj obradi i točnoj dijagnozi pristupa se i ciljanom liječenju.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 14:40