SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kada možemo očekivati novi lijek za Alzheimera?

Najavljeno je da će ga Europska agencija za lijekove registrirati u prosincu

Moja mama ima 85 godina i Alzheimerovu bolest. Brinemo se o njoj 24 sata dnevno kod kuće i ne damo je u dom. Hoće li nova terapija antitijelima o kojoj se u posljednje vrijeme puno govori biti dobra za nju i pomoći nam svima?

  • Jelica D., Pula

Odgovara prof. dr. Vladimira Vuletić, neurolog

Pretpostavljam da mislite na lekanemab, tj. antitijela protiv molekule beta-amiloida koja se smatra glavnim pokretačem svih neuropatoloških promjena kod Alzheimerove bolesti. Odobren je u SAD-u, a ne i u EU. Najavljeno je da će ga Europska agencija za lijekove registrirati u prosincu, a potom će svaka nacionalna agencija registrirati lijek pod određenim uvjetima i kriterijima te odrediti tko ga može dobiti, a tko ne.

Lijek će se primarno davati osobama u jako ranoj fazi poremećaja memorije ili kod tzv. blagih oblika kognitivnih poteškoća i kod pacijenata koji nemaju velike komorbiditete ili sklonost krvarenjima. Najvjerojatnije se neće davati pacijentima s uznapredovalim demencijama, tj. uznapredovalim neurodegenerativnim promjenama, a i pokazalo se da je najučinkovitiji u ranoj fazi bolesti.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
18. travanj 2024 21:08