Ovim načinom ispijanja alkohola možete razviti ozbiljne zdravstvene probleme
 FOTOGRAFIJE: DIY13 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Opasna metoda

Kakve su zapravo posljedice pijenja alkohola na prazan želudac?

Liječnici su objasnili što se događa našem tijelu ako konzumiramo alkohol natašte

Vjerojatno ste primijetili da brže napijete ako niste jeli prije konzumacije alkohola. I premda je prekomjerna konzumacija alkohola općenito loša za vas, možda ste se pitali je li alkohol na prazan želudac posebno loš.


Hrana mijenja način na koji obrađujete alkohol

Kad unesete alkohol natašte, on brzo prolazi kroz vaš želudac i ulazi u tanko crijevo. Tamo se odmah apsorbira kroz epitelne stanice, koje ga dovode u vaše kapilare, gdje ga vene prenose kroz tijelo i mozak, a na kraju završavaju u vašoj jetri

- Ima istine u izreci da biste prije izlaska trebali popiti čašu mlijeka. Ne mora to biti mlijeko, ali sve što oblaže želudac i miješa se s alkoholom usporit će njegovu apsorpciju - rekao je dr. George F. Koob, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam.

Zapravo, studija časopisa BMJ iz 2005. pokazala je da hrana usporava brzinu apsorpcije alkohola do 75 posto.

To je sve zahvaljujući piloričnom sfinkteru, ventilu koji povezuje vaš želudac i tanko crijevo. Naime, pilorični sfinkter se zatvara kada probavljate obrok kako bi hrana ostala u želucu gdje ga želučana kiselima može pomoći razgraditi. Kada se pilorični sfinkter zatvori, alkohol ne može odmah ući u tanko crijevo. Zbog toga se mnogo sporije apsorbira u vaš krvotok.


Nuspojave konzumiranja alkohola na prazan želudac

Viša razina alkohola u krvi

- Vjerojatnije je da ćete brže osjetiti učinke alkohola - kaže dr. Marvin Singh, direktor integrativne gastroenterologije na Institutu za integrativno zdravlje Susan Samueli na UC Irvine, pomoćnik kliničkog profesora obiteljske medicine i javnog zdravlja na UC San Diego.

Koob objašnjava da bi, kad biste pili natašte, razina alkohola u krvi, prikazana krivuljom izgledala poput strme litice, a kad ste siti, nalik je blagom nagibu.

- Ljudi ne ubrizgavaju intravenozno alkohol, ali konzumacijom na potpuno prazan želudac su najbliže tome jer ide ravno u krvotok. Vaša razina alkohola u krvi pokazat će nagli porast i bit ćete mnogo više opijeni jer se sve apsorbira odjednom - rekao je dr. Singh.




Napit ćete se

Nažalost, brojni mladi koriste ovu metodu kako bi se brže napili, a to će im se i dogoditi. Nuspojave su omaglica, mučnina, povraćanje, gubitak motoričkih sposobnosti i promjena rasploženja.

- Brz porast razine alkohola u krvi može dovesti do ovih nuspojava - objašnjava dr. Koob. Razina alkohola u krvi od 0,08 ili više smatra s intoksikacijom i brže ćete doći do te točke ako niste jeli.

- I zapamtite da alkohol utječe na vašu sposobnost donošenja pametnih odluka. Kad vam je prosudba narušena, možda ćete biti skloniji da nastavite piti više nego što biste trebali - istaknuo je dr. Singh.


Želučani problemi

Konzumiranje alkohola može uzrokovati gastritis.

- Što je veća koncentracija alkohola, veće su šanse za gastritis. Gastritis može zapravo porezati sluznicu vašeg želuca, što dovodi do unutarnjeg krvarenja - navodi dr. Koob dodajući kako bi to moglo dovesti do krvaranje u želudcu, a u teškim slučajevima to može biti opasno po život.

Čimbenici rizika uključuju brzo i/ili prekomjerno pijenje, pića s visokim udjelom alkohola i uzimanje pića natašte.

- Svi ti čimbenici uzrokuju skok razine alkohola u krvi, povećavajući vjerojatnost oštećenja sluznice i upalu. Ako vas alkohol potakne na povraćanje i tako možete nadražiti želudac te pridonijeti gastritisu - kaže dr. Koob.


Povećava se rizik od raka jednjaka

- Utvrđeno je da konzumacija alkohola na bilo kojoj način doprinosi raku jednjaka i rizici su vjerojatno još veći ako imate prazan želudac - objašnjava Koob.

Alkohol oslabljuje mišićnu snagu donjeg sfinktera jednjaka, mišića između jednjaka i želuca koji djeluje kao ventil koji sprječava povratak hrane i kiseline, ali i sam alkohol također može oštetiti jednjak.


Tri savjeta za minimiziranje negativnih nuspojava

  • Ograničite se - Iako Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju ograničavanje unosa alkohola na jedno piće dnevno za žene, a dva pića za muškarce, dr. Koob preporučuje pola čaše za žene, a maksimalno jedno piće za muškarce ako ne jedu.
  • Polako - Vaša jetra može metabolizirati oko pola čaše svakih sat vremena, dodaje Koob.
  • Slušajte svoje tijelo - Ako vam se javlja glavobolja ili se osjećate pripito, to su znakovi upozorenja da stanete i pojedete nešto, kaže Koob.



Koju hranu je najbolje jesti prije pijenja?

Studija BMJ otkrila je da su ugljikohidrati najučinkovitiji, dok Udruga za obrazovanje o farmakologiji alkohola kaže da masni obrok može smanjiti koncentraciju alkohola u krvi za 50 posto.

- Nisam pronašao dokaze da ugljikohidrati, proteini ili masti drugačije reagiraju. Mislim da se više radi o količini hrane koju jedete, a ne o vrsti - navodi Koob.


Izbjegavajte ove tri vrste pića na prazan želudac

  • Žestoki alkohol - Brže se apsorbira nego pivo ili vino.
  • Gazirana alkoholna pića - Stručnjaci tvrde kako se brže apsorbiraju zbog ugljičnog dioksida.
  • Čisti alkohol - Ako ne miješate alkohol s nekim sokom ili vodom, njegova razina u krvi će se brže povećati

Dakle, koliko je stvarno loše konzumirati alkohol na prazan želudac? To nikad nije sjajna ideja. Opseg štete ovisi o tome što pijete, koliko i kakav je vaš metabolizam. No u svakom slučaju, bolje je nešto pojesti.

Linker
25. travanj 2024 15:59