I čišćenje je odmah zabavnije
 FOTOGRAFIJE: STEFANIKOLIC GETTY IMAGES
jeftino i učinkovito

Bit će vam žao što prije niste znali za njih: 18 genijalnih stvari za koje možete upotrijebiti alkohol

Zaboravite na skupa sredstva za čišćenje i posegnite za puno jeftinijim i super učinkovitim medicinskim alkoholom

1. Za čišćenje kupaonskog namještaja i opreme

S obzirom na to da brzo isparava u dodiru s površinama, odličan je za čišćenje i dezinfekciju kromiranih i staklenih površina te površina od inoxa i to bez ribanja i bez ostavljanja tragova. Malo medicinskog alkohola stavite na mekanu upijajuću krpu i prebrišite sve površine koje želite očistiti. Nema potrebe za ispiranjem jer će alkohol sam ispariti.


2. Uklanjanje tragova laka za kosu s ogledala

Kad prskate kosu lakom dio laka neizbježno završi na ogledalu. Dovoljno je da preko njih prijeđete medicinskim alkoholom i odstranit ćete te ljepljive mrlje, a ogledalo će opet zablistati. Osim za ogledala, alkohol je savršen za čišćenje prozora i svih ostalih staklenih površina.


3. Za čišćenje venecijanera (žaluzina)

Medicinski alkohol je možda najučinkovitije sredstvo za čišćenje letvica na žaluzinama. Kako biste što brže obavili posao, špatulu ili široki plosnati nož koji nije oštar omotajte mekanom upijajućom krpom, umočite u alkohol i bacite se na posao.


4. Za blistave prozore

Zimi vam se na prozorima stvara mraz? Operite ih mješavinom od 1/2 šalice medicinskog alkohola i 1 litre vode i spriječit ćete stvaranje mraza na njima. Za još bolji sjaj, na kraju ih istrljajte novinskim papirom.


5. Za odleđivanje vjetrobranskog stakla

Sigurno biste radije ostali koju minutu duže u krevetu ili pijuckali jutarnju kavu nego strugali led s vjetrobrana svog automobila. Nema problema, bočicu s raspršivačem napunite medicinskim alkoholom i njime poprskajte stakla. Led ćete istog trena moći maknuti sa stakla, i to do zadnje mrvice.


6. Za održavanje ovratnika čistim

Kako biste spriječili da vam se na ovratnicima stvaraju mrlje od masnoće i nečistoće s vrata, svako jutro prije odijevanja prebrišite vrat blazinicom natopljenom medicinskim alkoholom.


7. Čišćenje zaslona

Lako ćete očistiti zaslone i tastature pametnog telefona, laptopa ili smart tv-a medicinskim alkoholom. On s njih uklanja sve bilo da je riječ o prašini ili o prirodnoj masnoći s prstiju. Zapravo je to idealno sredstvo za ovu vrstu čišćenja jer alkohol brzo isparava čime se smanjuje rizik za elektroniku. Dovoljna vam je pamučna krpica ili blazinica i malo alkohola.


8. Za uklanjanje mrlja od tinte

Omiljenu haljinu ili košulju ste uprljali tintom? Mrlju nekoliko minuta trljajte medicinskim alkoholom i tek onda stavite odjevni predmet u perilicu za rublje.


9. Za brisanje tragova markera

Je li vaše malo zlato uprljalo markerom radnu ploču? Ako je ona izrađena od neporoznih materijala, poput plastičnih laminata ili mramora, imate sreće. Trljajte mrlju alkoholom dok se ne pretvori u tekućinu i potom je samo obrišite mokrom krpom.


10. Za uklanjanje krpelji sa psa

Krpelji mrze alkohol gotovo jednako koliko vole pse. Prije nego što pokušate izvaditi krpelj iz kože psa, namažite je alkoholom kako bi olabavila, zatim je uhvatite što bliže koži pincetom i izvucite van. Na kraju još jednom prebrišite alkoholom ranu kako biste je dezinficirali. To vrijedi i za krpelji na ljudima!


11. Za tjeranje voćnih mušica

Sljedeći put kad vidite voćne mušice u kuhinji, poprskajte ih alkoholom koji ste stavili u bočicu s raspršivačem. One će se onesvijestiti i pasti na pod te ćete ih moći pomesti. Možda su insekticidi učinkovitiji, ali alkohol je sigurniji za prskanje po kuhinji.


12. Za ledeni oblog u željenom obliku

Problem s ledenim oblozima je u tome što se nikada ne oblikuju tako da prianjaju uz ozlijeđeni dio tijela. Pomiješajte vodu i alkohol u omjeru 3 prema 1 i stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i stavite u zamrzivač i sljedeći put kad vam zatreba, imate ćete točno ono što želite: oblog koji će se oblikovati prema vašem oku, nosu, zglobu...


13. Za omekšavanje novih cipela

Ovaj trik ne djeluje uvijek, ali isplati se probati ga. Ako vas nove kožne cipele žuljaju ili su na nekim mjestima pretvrde, istrljajte te dijelove vatom namočenom u medicinski alkohol. Prohodajte nekoliko minuta u cipelama kako biste provjerili jesu li se dovoljno razvukle da ih možete nositi bez bolova. Ako nisu, ponovite postupak.


14. Spriječite zaleđivanje brava i vrata na autima zimi

Poprskajte medicinskim alkoholom koji ste stavili u bočicu s raspršivačem izolaciju na vratima automobila i sve brave večer uoči najavljenog hladnog vremena ili možda čak i snijega. I ujutro nećete imati problema s otvaranjem.


15. Osvježite tenisice

Na mokru maramicu za bebe stavite malo medicinskog alkohola i njome prebrišite tenisice: uklonit ćete sve mrlje i tragove blata.


16. Za dezinfekciju igračaka

Brzo i sigurno rješenje za dezinfekciju dječjih igračaka je brisanje medicinskim alkoholom. S obzirom na to da dječje igračke redovito završavaju u njihovim ustima, trljanje alkoholom, ne samo što će s igračaka ukloniti bakterije, već neće ostaviti iza sebe tragove štetnih kemikalija kakve sadrže proizvodi za čišćenje.


17. Za čišćenje tepiha

Za čišćenje mrlja s tepiha upotrijebite alkohol jer je u tome učinkovitiji od bilo kojeg razvikanog sredstva za čišćenje tepiha. Samo ga kapnite na mrlju, istrljajte i...ponovite postupak ako je potrebno.


18. Za uklanjanje etiketa sa staklenki i keramike

Uklanjanje etiketa s kupljenog posuđa ponekad je stvarno frustrirajuće, no alkohol je idealan za uklanjanje naslaga ljepila nakon što ostružete etiketu. U trenu ćete se riješiti ružnih mrlja.

Linker
09. svibanj 2024 13:22