FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako si pomoći u napadima panike?

Postoji algoritam koje lijekove trebate uzimati određeno vrijeme da bi se smanjila podražljivost tijela. Ali, da se to ne bi ponavljalo, potrebno je razmotriti psihološke uzroke, a to se radi psihoterapijom

Imam 30 godina i napadaje straha već četiri tjedna koji traju gotovo cijeli dan. Ubrzano mi lupa srce, dlanovi mi se znoje i imam osjećaj kao da ću izludjeti. Navečer se uspijem malo smiriti. Također imam strah od ponovnog napadaja straha. Posjetila sam kardiologa i s te strane je sve u redu. Kako da si pomognem?

Lea I., Koprivnica

Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

image
FOTOGRAFIJE: BILJANA GAURINA/CROPIX

"Ovo što opisujete tipični su napadaji panike. Zbog osjećaja neke opasnosti naš autonomni živčani sustav (simpatikus-parasimpatikus) koji regulira rad unutrašnjih organa (ubrzava i usporava), disanje i još puno toga - postaje prenadražen. U situacijama opasnosti tijelo se "podigne na višu razinu" spremnosti za borbu ili bijeg. Zbog toga vam srce brže i jače kuca jer dobiva signal da je tijelu potrebno više krvi. Dobro je da je sa srcem sve u redu, ali sad biste se trebali pozabaviti psihološkom komponentom. Panični napadaji nastaju zbog unutrašnjeg osjećaja opasnosti i obično je okidač neki događaj u životu. To nam najčešće nije očito jer nismo svjesni koliko nam nešto smeta i koliko to doživljavamo kao opasnost. Postoji algoritam koje lijekove trebate uzimati određeno vrijeme da bi se smanjila ta podražljivost tijela. Ali, da se to ne bi ponavljalo, potrebno je razmotriti psihološke uzroke, a to se radi psihoterapijom."

Linker
28. travanj 2024 20:02