FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
STUDIJA

Jedna od dvije osobe s teškim covidom razvije druge tegobe

Jedna od dvije osobe hospitalizirane zbog teškog oblika covida-19 razvije druge zdravstvene tegobe, doznaje se u petak iz istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica

Autori studije, objavljene u časopisu The Lancet, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije uslijed teškog oblika covida-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta.

No, također se često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija kod teško oboljelih od novog koronavirusa je velika čak i među mladima, koji su do tada bili "zdravi pacijenti", s 27 posto njih od 19 do 29 godina koji razviju komplikacije te 37 posto njih od 30 do 39 godina koji razviju barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog covida-19.


Češće kod muškaraca

- Ovo istraživanje proturječi dosadašnjem narativu da je covid-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije - kazao je jedan od autora studije, profesor Calum Semple, sa sveučilišta u Liverpoolu.

- Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu je naznaka komplikacija čak i u mlađih odraslih ljudi, stoga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahtjeva primarnu strategiju sprečavanja bolesti, tj, cijepljenje - dodao je.

Rezultati istraživanja također pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena te nešto učestalije kod crnaca nego bijelaca.

Nakon teškog covida i otpuštanja iz bolnice, jedan od troje pacijenata nije se mogao brinuti sam o sebi, bez obzira na dob, rasu ili spol.

Linker
11. svibanj 2024 12:53