SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Bol u leđima i prsnom košu - zahtijevaju li ovi simptomi posjet kardiologu?

Pravilo je uvijek isključiti bolesti koje su najozbiljnije, tj. imaju najveću smrtnost

Imam 33 godine i ranije sam se aktivno bavio sportom, a sada rekreativno vozim bicikl i vježbam u teretani. Sve sportske napore izdržavam bez problema i bez napora što se tiče srca i disanja, a simptomi koji me muče su bolovi u leđima, koji su najjači ujutro nakon buđenja i ponekad nakon sportskih aktivnosti.

Javljaju se i povremeni bolovi u prsnom košu, naročito kod istezanja. Ponekad se probudim tijekom noći i osjetim utrnuće u rukama, što prođe nakon promjene položaja. Napominjem da u posljednjih nekoliko godina osjećam lagane simptome žgaravice. Zahtijevaju li svi ovi simptomi posjet kardiologu?

  • Marko J., Mostar


Odgovara prof. dr. Hrvoje Pintarić, kardiolog, KBC Sestre milosrdnice:

Pravilo je uvijek isključiti bolesti koje su najozbiljnije, tj. imaju najveću smrtnost. To su u svakom slučaju bolesti krvožilnog sustava, koje teoretski mogu uzrokovati tegobe koje navodite.

S druge pak strane, činjenica da sve sportske napore podnosite bez problema i bez napora što se tiče srca i disanja, a simptomi su bolovi u leđima koji su najjači ujutro nakon buđenja i povremeno poslije sportskih aktivnosti te se javlja utrnuće u rukama tijekom spavanja koje prolazi nakon promjene položaja, ukazuje na vjerojatni uzrok tegoba u koštano-mišićnom sustavu (prvenstveno kralježnica). Zbog tih tegoba trebate se javiti fizijatru, a zbog žgaravice gastroenterologu.

Linker
26. travanj 2024 21:00