M10S/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA M10S/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
Nova saznanja

Bizaran simptom Alzheimerove bolesti čiji gen nosi i australski glumac Chris Hemsworth

Simptom gubitka njuha može biti rani znak budućih problema s pamćenjem i razmišljanjem

Gubitak njuha je iznenađujući znak ranog upozorenja koji upućuje na Alzheimerovu bolest, pokazuje studija nedavno objavljena u časopisu Američke akademije za neurologiju. Njome su istraživači otrkili da osobe koje nose varijantu gena APOE e4 mogu izgubiti sposobnost detektiranja mirisa ranije od onih koji ne nose varijantu ovog gena. Simptom gubitka njuha može biti rani znak budućih problema s pamćenjem i razmišljanjem. Zato, testiranje sposobnosti detektira li osoba mirise može biti koristan alat za predviđanje budućih problema s kognicijom. Zanimljivo, jedan od onih koji nose kopiju APOE e4 gena je i australski glumac Chris Hemsworth (39).

- Većina nas ne voli govoriti o smrti. A onda odjednom kada vam se kaže da imate neke pokazatelje koji upućuju na put koji će se dogoditi, sustigne vas stvarnost o vašoj vlastitoj smrtnosti - rekao je u jednom od intervjua.

Dodaje da je saznanje da je osam do 10 puta vjerojatnije da će se boriti s Alzheimerom potaknulo u njemu želju da uzme više slobodnog vremena.

Kopija APOE e4 gena i Alzheimer

Prijašnja istraživanja pokazala su da gubitak njuha može stvoriti upalu u mozgu što je povezano s kognitivnim padom. Gen koji najznačajnije povećava rizik od demencije je apolipoprotein E (APOE), koji prenosi kolesterol i druge masnoće u krvotok. APOE dolazi u nekoliko različitih oblika - APOE e2, APOE e3 i APOE e4 i svaka osoba nasljeđuje dva APOE gena, po jedan od svakog biološkog roditelja. Rizik za Alzheimerovu bolest povećava se za onu skupinu koja ima dvije kopije gena. Jedna od četiri osobe nosi jednu kopiju APOE e4, ali samo dva do tri posto ima dvije kopije.

Ispitanici studije, ukupno 865 njih odgovarali su na upitnik kojim su procjenjivali svoj osjet na razne mirise, odnosno odgovarali su osjećaju li uopće mirise. Anketne upitnike su provodili svakih pet godina i tako otkrivali vještine pamćenja i razmišljanja.

image
SHUTTERSTOCK

Rezultati studije

Rezultati su pokazali da osobe koje su nosile jednu kopiju APOE e4 gena imaju 37 posto manju vjerojatnost da će imati dobru detekciju mirisa od ljudi bez gena. Istraživači su uzeli u obzir i druge čimbenike koji bi mogli utjecati na rezultate, kao što su dob, spol i razina obrazovanja. Nositelji gena počeli su doživljavati smanjenu detekciju mirisa u dobi od 65 do 69 godina kada su detektirali prosječno oko 3,2 vrste mirisa, u usporedbi s oko 3,9 vrsti mirisa koje su detektirali oni koji nisu nositelji gena. Vještine razmišljanja i pamćenja bile su slične među dvjema skupinama na početku studije. No, kao što se i očekivalo, oni koji su nosili varijantu gena iskusili su brži pad svojih vještina i razmišljanja tijekom vremena od onih bez APOE e4 gena.

Studija je ipak pokazala jedno ograničenje. Naime, njome nisu bile zahvaćene osobe koje su već razvile težak oblik demencije.

Linker
27. travanj 2024 04:55