SHUTTERSTOCK
bez njih ništa

Dva najmoćnija proizvoda ove sezone: jačaju imunitet, ublažavaju upalu, poboljšavaju krvnu sliku i reguliraju hormone

Poboljšajte svoje zdravlje

Medonosne pčele i ljudi povezani su barem 9000 godina, što dokazuju arheološki nalazi - tragovi pčelinjeg voska pronađeni u posuđu iz tog vremena na području sjeverne Afrike, južne Europe i Bliskog istoka. Još i puno ranije smo sakupljali med iz košnica, sviđalo se to pčelama ili ne, no pripitomljavanje tih jedinstvenih kukaca moglo bi sezati toliko u prošlost, smatraju znanstvenici. Rojevi pčela, saće i sakupljanje meda ovjekovječeni su već na spiljskim slikarijama, a najstariji pronađeni egipatski prikaz uzgoja pčela star je oko 4500 godina.

Puno je već, prema tome, vremena prošlo otkada je čovjek shvatio da mu pčelinji proizvodi mogu biti i hrana i lijek, a što ih je više upoznavao, to je bolje mogao iskoristiti njihove posebne odlike. U prehrani i/ili tradicionalnoj medicini koriste se med, pčelinji vosak, pčelinji pelud, propolis, matična mliječ, pa i pčelinji otrov, a i službena medicina prihvaća dobrobiti pčelinjih proizvoda koje su i znanstveno dokazane, pa se s apiterapijom, metodom prevencije i liječenja pomoću pčelinjih proizvoda, sve češće nadopunjuje.

- Svakodnevnim konzumiranjem pčelinjih proizvoda, koji su visokokvalitetna, nemanipulirana hrana, unosimo u organizam mnoge tvari koje nisu prisutne u obrađenoj hrani, čime potičemo i održavamo ravnotežu organizma, što je zapravo prvi korak prema zdravlju i prevenciji bolesti - poručuje prim. dr. Josip Lončar, liječnik obiteljske medicine i stručnjak za apiterapiju.

Snaga matične mliječi

Najdragocjeniji pčelinji proizvod sigurno je matična mliječ. Ta bjelkasta, želatinozna tvar koju iz žlijezda izlučuju pčele dojilje sadrži sve potrebne hranjive tvari za razvoj pčela. Najvažniji biološki aktivan sastojak među njima je nezasićena masna kiselina 10-HDA (10-hidroksi-decenska kiselina) koja nije pronađena nigdje drugdje u prirodi, a upravo je njezina zastupljenost pokazatelj autentičnosti i kvalitete matične mliječi. Smatra se da je 10-HDA najzaslužnija za ljekovito djelovanje matične mliječi.

Matična mliječ je kraljevska hrana koju proizvode mlade pčele hraniteljice u dobi od 5 do 12 dana, koje još ne lete, i njome čitav život hrane pčelinju kraljicu - maticu. Matična mliječ je izlučevina njihovih žlijezda, kojima prva tri dana hrane svoje potomstvo i maticu, a nakon trećeg dana matičnom se mliječi hrani samo još larva matice. Matična mliječ je njezina jedina hrana do kraja života. Pčelinja kraljica - matica je prema genetskoj dispoziciji jednaka drugim pčelama, ali zbog hranjenja matičnom mliječi jedina je plodna, gotovo dva puta veća i živi čak 15 puta dulje od drugih pčela.

Matična mliječ višestruko je korisna i za ljude, a među prvim njenim učincima koje smo prepoznali podrška je općoj vitalnosti i pojačana obrana od bolesti. Pored toga, pomaže u regulaciji metabolizma i razine kolesterola, poboljšava krvnu sliku, blagotvorno djeluje na srčano-krvožilni te na živčani sustav, uravnotežuje hormone. Potiče mehanizme koji sprečavaju starenje stanica i organizma, a time i rano pojavljivanje kroničnih bolesti. Ima i protuupalno djelovanje, a njezinu učinkovitost u ublažavanju upalnih procesa u tijelu prva je potvrdila klinička studija koju je provela slovenska tvrtka Medex u suradnji s Fakultetom za zdravstvene znanosti Sveučilišta na Primorskom. U studiji su sudjelovali pojedinci s blago povišenim indeksom tjelesne mase (body mass index, BMI). Kod takvog stanja obično se pokazuju početni znakovi kronične ili sistemske upale zbog povećanog postotka tjelesne masti, što podiže rizik od razvoja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, masne jetre, pa i raka. Pokazalo se da uzimanje 2000 mg matične mliječi dnevno, tijekom najmanje dva mjeseca, smanjuje razinu ukupnog kolesterola osam posto te sistemsku upalu 21 posto. Razina leptina, hormona koji potiče osjećaj sitosti, povećala se 17 posto, a bilirubina, prirodnog antioksidansa u tijelu koji neutralizira štetne slobodne radikale, čak 35 posto.

Pripreme za sezonu gripe

Vratimo li se podizanju imuniteta i jačanju imunosnog sustava, iz Medexa preporučuju početi uzimati matičnu mliječ dva tjedna prije početka sezone gripe i prehlade te je nastaviti uzimati kroz cijelo zimsko razdoblje. Matična mliječ je sigurna za dugotrajnu upotrebu u svim dobnim skupinama, pa su u Medexu u skladu s tim i osmislili proizvode.

* Za sve koji žele prirodno ojačati imunosni sustav namijenjen je GELÉE ROYALE super + D3, matična mliječ s dodatkom „sunčanog” vitamina D3 koja, u to što podržava imunosni sustav, pomaže ublažavanju upalnih procesa u tijelu, usporava starenje i pridonosi mnogim drugim funkcijama u tijelu. Sadrži standardiziranu količinom 10-HDA, a dostupna je u kapsulama ili ampulama.

image
Promo

* GELÉE ROYALE junior za djecu 3+. Podržava imunosni sustav djeteta, a posebno je dobrodošao za podršku tijekom intenzivne fizičke ili mentalne aktivnosti. Matičnoj mliječi dodani su prirodni vitamini C i E te beta-karoten, preteča vitamina A. Matična mliječ za djecu dostupna je u ampulama, a njezin okus svidjet će se i najizbirljivijim mališanima.

image
Promo

* Budući da uravnotežuje hormone, matična mliječ ima glavnu ulogu i u proizvodu BeeHarmonyTM, namijenjenom za olakšanje simptoma menopauze i PMS-a. Sadrži i ekstrakt šafrana, uz dodatak vitamina K2, D3, E i B6. Pomno birani prirodni sastojci potiču dobro raspoloženje, ublažavaju umor i iscrpljenost, podižu kvalitetu sna, pomažu u održavanju zdravlja kostiju i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

image
Promo

Pčelinje ljepilo protiv mikroba

Matična mliječ sigurno je najmoćniji pčelinji proizvod, ali ne i jedini za kojim posežemo kad želimo učiniti nešto dobro za zdravlje. Primjerice, kada nas peče grlo ili nam se u ustima pojavila neugodna afta, velika je vjerojatnost da ćemo ih napasti propolisom, biljnom smolom kojoj pčele dodaju vosak i izlučevine svojih žlijezda kako bi napravile višenamjensko „ljepilo”. Njime zatvaraju sve moguće rupice na košnici kroz koje bi mogli ući mikrobi i otvore kroz koje puše vjetar, propolis im je podloga za jaja i sredstvo protiv truljenja. Pun je eteričnih ulja, sadrži vitamine B1, B2, B6, C i E, minerale magnezij, kalcij, kalij, natrij, bakar, cink, mangan i željezo te flavonoide, snažne biljne antioksidanse, koji su i njegovo glavno oružje.

Zbog takvog sastava, propolis je puno više od prve pomoći kod smetnji u grlu, ždrijelu i ustima, iako stvarno treba istaknuti da bi u koncentraciji od 15 mg/ml trebao uništiti više od 90 posto virusa u usnoj šupljini već nakon pet minuta kontakta. Osim takvog izravnog djelovanja, propolis pomaže i u jačanju imunosnog sustava jer povećava upalni stanični odgovor i stimulira rad imunosnih stanica koje uklanjaju viruse i zaražene stanice. Zbog toga svakodnevna upotreba propolisa u otopini pomaže u zaštiti od infekcija.

Kao pomoć kod afti i drugih upala u usnoj šupljini, u prevenciji i liječenju parodontopatije te u prevenciji karijesa propolis se može koristiti na tri načina: usta se mogu ispirati otopinom vode i propolisa, propolis se može nanositi na desni vatiranim štapićem ili se može dodati zubnoj pasti. Tinktura ili otopina propolisa može se učinkovito koristiti i za zaštitu sluznice probavnog trakta kod čira na želucu, upala i infekcija bakterijom E.coli i sličnih tegoba.

Sav propolis prirodno nema jednaku količinu flavonoida, jer ona ovisi o sezoni i izvoru propolisa. No, svi Medexovi proizvodi s propolisom imaju standardizirani sadržaj flavonoida, čime osiguravaju visoku kvalitetu i uvijek jednaku učinkovitost.

* PROPOLIS ORAL NA BAZI VODE sprej je sa standardiziranom količinom bioflavonoida i dodatkom niacina i kadulje. Štiti oralnu sluznicu, pomaže kod afti i upala usne šupljine, jača imunosni sustav. Zahvaljujući aplikatoru brzo se i jednostavno primjenjuje. Ne sadrži alkohol, pa je pogodan i za trudnice i dojilje.

* PROPOLIS ORAL JUNIOR NA BAZI VODE sprej je za djecu stariju od tri godine. Također ima aplikator, a ima i ugodan okus prilagođen djeci. Pomoć je kod bolnog grla i ždrijela, prevenira pojavu afti, sprečava upale desni i infekcije sluznice u ustima, a dobar je i kao prevencija karijesa.

image
Promo

* LINIJA PROPOLIS DEFENSE namijenjena je svima starijima od 12 godina koji traže zaista jak propolis u kojem sadržaj bioflavonoida doseže čak 50 mg/ml. Propolisu su dodani vitamin A i cink za još bolje održavanje zdrave sluznice i imunosnog sustava. U liniji proizvoda su otopine, sprej i kapsule.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s tvrtkom Medex

Linker
30. travanj 2024 18:48