RIJETKOST

Zagrebački ZOO otkrio tajnu: Imamo bebe pande

Prvi put u Hrvatskoj crvene pande dobile su prinove. Na svijetu ima samo 2500 crvenih pandi, a mladunce je jako teško uzgojiti u zatočeništvu jer su iznimno osjetljivi

ZAGREB - Prvi put u Hrvatskoj, u zagrebačkom zoološkom vrtu, okoćeni su mladunci crvene pande, iznimno rijetke i ugrožene životinje, čija se populacija procjenjuje na samo 2500 odraslih jedinki. Dva mladunca okoćena su 7. srpnja, no kako su iznimno osjetljive životinjice i ne smije ih se uznemiravati prvih nekoliko mjeseci, trebalo im je više od tri mjeseca da izađu iz svoje nastambe. Sada ih posjetitelji ZOO-a imaju priliku vidjeti kako zadovoljno brste bambus i žvaču svježe voće.

Stari stanar ZOO-a u Maksimiru, crveni panda Jorrito, tri je godine bio bez ženske pratnje, a u kolovozu prošle godine stigla mu je družica iz Francuske, u sklopu uzgojnog programa iz zoološkog vrta Thoiry.

Još ne znaju spol

- Mužjak ima sedam godina, a ženka dvije. Mi smo ih spojili i vrlo su se brzo počeli pariti. Plod toga su ova dva bebača za koja još ne znamo jesu li mužjaci ili ženke, pa im nismo dali ni imena - pojasnila je timariteljica Maša Ljuština dok nam je pokazivala njihovo ljubavno gnijezdo.

Crvena panda spada u porodicu rakuna, no prema novoj sistematizaciji ona treba biti u posebnoj skupini životinja. Teško ih je uzgojiti jer su jako osjetljive, pa znaju često seliti mladunce ili ih odbaciti. Zbog toga u ovom trenutku 20-ak zooloških vrtova u Europi čeka svoju malu crvenu pandu.

Samostalan nakon 1. godine

- Najbitnije od svega je da se mi uopće ne miješamo u odgoj. Mama će sve napraviti za njega. Brinut će se za njega do njegova prvog rođendana. Tek onda bebač postaje samostalan i može se odvojiti od roditelja - rekla je timariteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:29