PRIVATIZACIJA

Zagrebački ZOO uskoro u privatnom vlasništvu?

U Upravi Zoološkog vrta kažu da se govorilo o privatizaciji, ali da nitko iz Grada nije dao nikakvu službenu informaciju
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Zoološki vrt mogao bi postati potpuno privatno vlasništvo ili tvrtka u javno-privatnom partnerstvu! Tu informaciju doznali smo od dobro upućenih izvora iz Grada Zagreba, no to nam službeno nitko nije htio potvrditi.

Dobre i loše strane

Da se o tome već prije razgovaralo, potvrdila je za Jutarnji list direktorica Zoo vrta Davorka Maljković, koja je obišla neke privatne zoološke vrtove u europskim metropolama kako bi se upoznala s prednostima i nedostacima takvog načina poslovanja.

- Da, govorka se da bi zagrebački Zoološki vrt mogao biti privatiziran, ali nitko od nadležnih, odnosno Grada, to nam nikada nije spomenuo. Osobno ne vjerujem da će se Grad na takvo što zasada odlučiti - kaže Davorka Maljković, koja je na mjesto direktora te gradske ustanove ustoličena sredinom 2007., nakon 15-godišnje vladavine kontroverznog Mladena Anića. Za vrijeme posjeta privatnim zoološkim vrtovima u Parizu i Lisabonu uvjerila se, kaže, da privatno vlasništvo nad zoo-vrtovima ne mora biti loše rješenje.

- Upravo suprotno, takvi zoološki vrtovi čak su mnogo učinkovitiji u svojoj primarnoj funkciji, a to je zaštita i očuvanje ugroženih životinjskih vrsta i edukacija osoblja.

U koncepciji poslovanja i zarada je vrlo važna, ali oni su uspjeli uspostaviti ravnotežu između svoje primarne uloge i prihodovne strane i zapravo odlično funkcioniraju. Međutim, privatnik, primjerice, može odlučiti da ne bude član EAZE (Europska asocijacija zooloških vrtova i akvarija) i tako ga nitko ne može natjerati da poštuje primarnu svrhu zoo-vrtova, a to je zaštita i razmnožavanje ugroženih životinja, nego da isključivo gleda zaradu - tvrdi Davorka Maljković.

Zoološki vrt je 2007. zbog nepoznatih razloga izdvojen iz Zagrebačkog holdinga i vraćen izravno pod upravu Grada Zagreba.

Što s azilom za napuštene?

Lani je, pak, Sklonište za napuštene životinje u Dumovcu administrativno postalo dio Ustanove Zoološki vrt, a usporedno s tim je ukinut Veterinarsko-higijenski servis (šinteraj), pa dio njihovih poslova sada obavljaju djelatnici Zoološkog vrta. Upitno je bi li budući vlasnik bio zainteresiran za cijeli taj paket, što podrazumijeva da bi se, osim održavanja Zoo-vrta, morao brinuti i za napuštene kućne ljubimce te hvatati pse lutalice.

Dobar primjer:

- Zoološki vrt obitelji Bizik nedaleko od Našica, prostire se na 0,75 ha i posjeduje oko 90 životinjskih vrsta. Posjeti ga oko 20.000 ljudi na godinu. Počeci ovog zoološkog vrta datiraju iz 1954., kad je Marko Bizik počeo na to mjesto dovoditi ozlijeđene ptice grabljivice, fazane i plovke. Uvjeti držanja životinja su, po ocjeni inspekcije, bolji nego u mnogim javnim zoološkim vrtovima.

Loš primjer:

- Neodrživost nekih privatnih zooloških vrtova u Hrvatskoj najbolje pokazuje primjer izgladnjelih vukova koji su šest mjeseci čekali spas od smrti u privatnom zoološkom vrtu, tzv. Zoo-eko Marinići. Odlukom Uprave za zaštitu prirode taj je zoo zatvoren jer životinjama nisu osigurani osnovni uvjeti. ( S. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:31