DRASTIČNA MJERA

Studentima sa Save zaplijenili bicikle, oni pobjesnili: ‘Rekli smo vam - ili ga registriraj ili uzimamo!‘

Uprava je produžila rok za prijavu bicikala, ali ponovno ima nezadovoljnih: ‘Zašto baš na dan odvoza nisu radile kamere‘
 Ranko Suvar/Cropix

Još u rujnu prošle godine stanare Studentskog doma Stjepan Radić dočekala je obavijest da moraju registrirati svoje bicikle ili će ih iz SC-a zaplijeniti. Razlog za drastičnu mjeru, naveli su iz Uprave doma, je velik broj bicikala bez vlasnika, onih koji se više ne koriste i godinama skupljaju prašinu. No, micanje zaboravljenih prometala nije počelo iako je trebalo u listopadu, nego gotovo pola godine kasnije. Prije desetak dana dva radnika SC-a konačno su počeli skupljati neregistrirane bicikle i utovarivali ih na malu prikolicu.

Spremni za more informacija o studentskom životu? Pridruži se Facebook grupi Sara sa Save i saznaj baš što te zanima – od crva u menzi do diplome u džepu.

- Kradu nam bicikle - napisao je u opisu objavljenog videa jedan od studenata, a ostali su reagirali mahom lajkovima i nasmiješenim smajlićem. Ipak, ubrzo je u grupi krenula rasprava zbog, tvrdi dio stanara, netransparentne provedbe zaplijene bicikala. Studenti tvrde da ne znaju gdje završavaju nakon zapljene.

Naime, oni koji nisu registrirali svoj bicikl tijekom ovih šest mjeseci koliko su imali za povratak svojeg dvokotačnog ljubimca moraju djelatnicima na porti pokazati ključeve i otići do skladišta gdje se bicikl nalazi. Potom bi ga trebali i registrirati kako im opet ne bi bio oduzet.

image

U studentskom domu Stjepan Radić česte su krađe bicikala

Ranko Suvar/Cropix

U veljači su nam iz Ureda ravnatelja Studentskog centra kazali kako je do tada bilo registrirano 367 bicikala, a neregistriranih je ostalo oko 150. Napomenuli su da će se oduzeti bicikli skladištiti dva mjeseca tijekom kojih će ih vlasnici moći preuzeti.

- Pružilo se dodatno vrijeme za javljanje vlasnicima bicikala za koje vjerujemo da su napušteni. S obzirom na veći broj napuštenih bicikla, potrebno je bilo osigurati i prikladan skladišni prostor. Nakon što prođe određeni rok, pozvat ćemo nadležnu komunalnu službu za zbrinjavanje otpada te će bicikli biti zbrinuti sukladno zakonu i propisima o zbrinjavanju otpada od strane pravnih osoba - konstatiraju iz SC-a.

Unatoč tim tvrdnjama u studentskim grupama nekolicina studenata se počela žaliti da svoje bicikle nisu uspjeli podići u skladištu SD Stjepan Radić. Odgovore su počeli zahtijevati i kod organizacije koja ih predstavlja - Studentskog odbora Sava. Oni su im odgovorili da se obrate Upravi ako u skladištu nema njihovih bicikala.

Studentski odbor Sava smo zatražili komentar situacije, ali nam se nisu javili.

Studenti s kojima smo razgovarali uglavnom podržavaju odluku evidentiranja bicikala.

- U posljednje vrijeme kad dolazim u dom svaki put me dočeka isto mjesto na koje mogu zavezati bicikl. Prije to nije bio slučaj - opisao nam je jedan od studenata. Upozorio je i da ‘ilegalci‘ nisu mogli registrirati bicikle jer se to trebalo učiniti osobno i uz priloženu iksicu. Kad bi oni to pokušali napraviti, djelatnik SC-a bi zbog priloženih dokumenata u evidenciji vidio da nisu na popisu stanovnika doma.

image
Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

- Gledajte, podržavam odluku, no mogu shvatiti sumnjičavost dijela studenata. Da, imali su dovoljno vremena da registriraju svoje bicikle, ali pojavile su se glasine da kamere u domu nisu radile baš taj dan kad su skupljali bicikle pa je i pitanje gdje je dio njih mogao završiti - pita se student.


Imate informacije ili pitanja vezana uz život studenata ili njihove probleme? Javite nam se na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:45