PRAVAC NOVI ZAGREB

Pozadina preseljenja kultne slastičarne iz centra Zagreba: ‘Nismo htjeli prodavati pizzu...‘

Odustali smo od franšize kad smo doznali da su zbog turista htjeli prodavati sendviče, kroasane i pizze, kaže Domjanović

 

 

 Berislava Picek/Cropix/Cropix

Tri godine nakon što je svoja vrata otvorila franšiza slastičarnice Orijent u Petrinjskoj ulici, vlasnici originalnog maksimirskog Orijenta najavili su njezino zatvaranje. Razlog – razilaženje u budućim projektima i idejama što bi trebalo biti u njihovoj ponudi, a što je ipak bolje prepustiti drugima.

- Oni su željeli u ponudu uvesti sendviče, kroasane i pizze zbog turista koji dolaze u centar grada, ali naš fokus je uvijek bio na slasticama pa su se tu naši pogledi razilazili – objasnio je za Jutarnji list direktor maksimirskog Orijenta Damir Domjanović. Osim toga, te bi slane proizvode Orijent 2 uzimao od nekog drugog, a prema ugovoru to ne bi smjeli.

Ove su dvije slastičarnice svakodnevno komunicirale o prodaji i idejama o daljnjem razvoju pa su jasno bili protiv ovakve promjene. Osim što je Orijent prepoznatljiv upravo po svojim slasticama, dodatni bi izazov bio to što se u blizini lokala u Petrinjskoj nalazi pekara kojoj svojim cijenama ne bi mogli konkurirati. Ako bi sendviče i radili, riječ bi bila o ručno rađenim proizvodima čija bi cijena bila 30-ak kuna, a proizvodili bi se u manjem broju od onog koji se može pronaći u industrijskim pekarama.

- Tako smo odlučili ne upuštati se u slani dio, nego se fokusirati na slatko i biti kreativni po pitanju stvaranja novih slastica jer se zapravo cijela priča o Orijentu temelji upravo na tome – kaže Domjanović. Njihovi prepoznatljivi kolači nekad se sastoje od čak deset slojeva koji se spajaju u jedinstveni okus kojemu se zadovoljni kušatelji rado vraćaju te je upravo to smjer u kojem žele nastaviti.

- Nakon što je Orijent u Petrinjskoj krajem godine počeo naručivati manje kolača, a mi dobivati upite što se događa, odlučili smo da je bolje ne raditi franšizu i fokusirati se na svoje – dodaje.

To ipak ne znači da se Orijent iz centra grada zauvijek seli u kvartove. Iako su u tijeku radovi na poslovnici u Sigetu, u Froudeovoj 1, direktor otkriva kako su trenutno u potrazi i za novom lokacijom u centru grada.

Orijent u Sigetu uskoro se otvara, a objašnjavaju kako su se za tu lokaciju odlučili jer je na drugom kraju grada u odnosu na Maksimirsku, kojom su ‘pokrili‘ istočni Zagreb.

- Mnogo ljudi nam svakodnevno dolazi s Trešnjevke i Novog Zagreba pa nas znaju pitati kada ćemo im doći bliže. Kad se ukazala prilika za prostor u Sigetu, odlučili smo ju iskoristiti – kaže Domjanović.

image

Berislava Picek/Cropix/Cropix

Ugovor o najmu prostora potpisali su na deset godina, a nadaju se da će u Novom Zagrebu ostati dulje od jednog desetljeća. Taj će Orijent biti samo nastavak priče maksimirskoga.

Za onaj u Petrinjskoj, kaže, nikada nisu isticali da je riječ o franšizi jer je poslovnica bila pod drugom firmom, ali su kolači, sladoledi i ostale slastice bili identični. Iako je ideja da drugim Orijentom nastala kada se 2019. godine povećala potražnja za njihovim kolačima, svaka od tri godine poslovanja bila je izazovna na svoj način. Nakon što je Orijent 2 počeo s radom sredinom siječnja 2020. godine, imali su samo jedan mirni mjesec prije nego im je prve probleme zadala korona, a zatim i zagrebački potres u kojem je upravo centar najviše stradao. I sljedeća je godina bila teška, dok su se 2022. u grad počeli vraćati turisti. Onda je uslijedila različita vizija daljnjeg razvoja da bi s prvim danom ove godine priča Orijenta iz Petrinjske potpuno završila.

U 87 godina, otkako je 1936. godine Zulfi Tahiri otkupio slastičarnicu od tadašnjeg vlasnika, Orijent se pretvorio u prepoznatljivu zagrebačku slastičarnicu s domaćim sastojcima, originalnim receptima i obiteljskom tradicijom. Nakon što je Zulfi otišao u mirovinu, posao su preuzele njegove kćeri Šeherezada i Ildeza te Ivan Sučević, Šeherezadin suprug. Kada su 2019. godine i oni odlučili da je došlo vrijeme za odmor, Orijent je preuzeo Ivanov brat kako bi slastičarnica i dalje ostala u vlasništvu iste obitelji. Iako su danas u mirovini, Šeherezada i Ildeza i dalje su isključene u proces – rade nekoliko sati dnevno, osmišljavaju recepte i izgled svakog novog izgleda, ali i provjeravaju kvalitetu slastica.

- Kolače im šaljemo doma kako bi provjerile je li sve u redu jer, primjerice, maslac i mlijeko danas nisu isti kao prije pet godina. Budući da želimo da se kvaliteta i okus zadrže na istoj razini, ta nam je kontrola jako važna – objašnjava Damir Domjanović.

Iako se 2019. godine znalo komentirati kako je novi vlasnik sa sobom donio promijene, Domjanović tvrdi kako su se one odnosile isključivo na dizajn kolača, a ne sastojke i recepturu.

image
Nives Milješić/

- Kada sam počeo voditi Orijent, htio sam malo redizajnirati izgled kolača kako bi izgledali malo modernije. Moguće da su zbog toga ljudi mislili da se i sam kolač promijenio, iako zaista nije – prisjeća se. Zbog toga su se naposljetku odlučili vratiti originalnom izgledu. Budući da stari vlasnici pomažu u poslu i osmišljavaju recepte, priča koja stoji iza slastičarnice Orijent također je ostala ista.

S novom slastičarnicom u Sigetu ipak dolazi jedan slatki novitet koji je Domjanović otkrio ekskluzivno za Jutarnji list.

- S otvorenjem dolazi i jedno slatko osvježenje u obliku četiri nova kolača – najavljuje. O čemu se točno radi, za sada ne žele otkrivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:55