ŠOK U METROPOLI

Insajder iz zagrebačke Plinare za Jutarnji: ‘Tvrtka gubi smisao postojanja nakon ovog debakla‘

‘Direktor do imenovanja na ovu poziciju nije imao niti jednog dana iskustva u plinskom biznisu‘

Tomislav Tomašević ispred Gradske plinare Zagreb 
 

 Bruno Konjević/Cropix

Ako Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) izgubi distribuciju plina za zagrebačka kućanstva, tvrtka gubi 90 posto kupaca i svrhu svog postojanja.

Tvrdi to dugogodišnji zaposlenik GPZO-a Branko Kovjanić, koji je o problemima s kojima se tvrtka suočila zbog gubitka i drugog natječaja, na kojem je za zagrebačka kućanstva povoljniju ponudu dala tvrtka Međimurje-plin, otvoreno progovorio za Jutarnji list, a prije toga je upozorio i upravu GPZO-a, Holdinga i Grada.

- Nama je većina velikih poduzetnika otišla, ostalo je do 9000 manjih poduzetnika, poput frizerskih salona, a jedino što smo na javnom natječaju dobili su Grad Zagreb i Holding, to su nam jedini veliki potrošači. Ako izgubimo javnu opskrbu za područje Zagreba, u firmi od 100 ljudi može ostati njih 20, a tvrtka gubi smisao postojanja jer smo mi gradska firma stvorena za javnu opskrbu kućanstava i postavlja se pitanje ima li je smisla spašavati - kaže Kovjanić.

Rizničar u Fortenovi

Proziva direktora GPZO-a Jeronima Tomasa i direktora sektora trgovine plinom Marina Bačelića za pogrešne poslovne odluke i od Nadzornog odbora traži njihovu smjenu. Kaže i da je Tomas nestručno vodio tvrtku te da vlasnika i NO nije istinito informirao o poslovnim procesima.

image

Jeronim Tomas, direktor GPZ-O

Nera Šimić/CROPIX

- Direktor Tomas do imenovanja na ovu poziciju nije imao niti jednog dana iskustva u plinskom ili energetskom biznisu te se kroz dvije i pol godine provedene na tom položaju nije potrudio naučiti niti osnovne premise plinskog biznisa, a okružio se isključivo osobama koje o toj vrsti posla također nemaju pojma, što mu je unutar tvrtke i prije objašnjavano - napisao je u svom mailu Kovjanić.

Za Tomasa kaže da je na ovu poziciju prije dvije i pol godine došao putem javnog natječaja u trenutku kad je otvorena afera s nezaključavanjem cijene plina, o čemu smo mi opširno pisali.

Na natječaj su se javili tadašnji direktor Igor Pirija i nekadašnji direktor Igor Šadura koji je, kaže Kovjanić, za direktora sektora trgovine plinom u svom mandatu doveo Bačelića, koji je, po njemu, odgovoran i za nezaključavanje cijene plina. Zbog svoje povijesti njih dvojica nisu bila izabrana, pa je izbor pao na nekadašnjeg direktora riznice Fortenova Grupe Tomasa.

- To je malo ljepši naziv za šefa platnog prometa i on sigurno zna financije, ali vezano za plinski posao znanje je bilo nula, a ni sada nije puno veće jer se nije potrudio to naučiti. Mjesec dana prije prvog otvaranja bio je sastanak na kojem je direktor upitan hoće li se još netko javiti na natječaj, na što je on odgovorio da se nama nema tko javljati kao konkurencija, a upozoren je da se to može dogoditi, no nije reagirao.

Prije drugog natječaja pitao je sebi podređene šefove postoji li mogućnost da se netko drugi javi, na što mu je odgovoreno da postoji mogućnost da se jave Međimurje-plin i EON jer je Zagreb najveće tržište, ali unatoč upozorenjima ništa nije napravio - tvrdi Kovjanić.

Javili se samo za Zagreb

Naime, on tvrdi da su dosad imali cijenu od 9,6 eura, s kojom su pokrivali poslovanje. Na javnoj je usluzi kod drugih područja bilo gubitaka, ali ne i na zagrebačkom području. Stoga ih je šokirala prva ponuđena cijena od 10,9 eura, dok je Međimurje-plin ponudilo 10,8.

Na drugom natječaju, koji je izmijenjen, nitko nije mogao dobiti više od 20 posto distributivnih područja, uz iznimku Zagreba koji predstavlja udio od 34 posto. GPZO javio se samo na natječaj za Zagreb, iako im je sugerirano da se jave i za druga područja jer "bolje išta nego ništa" i ponudili su cijenu od 9,6 eura, dok je Međimurje-plin ponudilo 9,5 eura.

- Možemo! i Tomislav Tomašević nemaju svoje ljude. Njegova je greška što je izabrao krivog čovjeka kad i nije imao nekog izbora, greška je što nisu ranije uvidjeli nesposobnost Uprave i što nisu ranije reagirali, ali imam informacije i da Uprava nije baš potpuno i istinito obavještavala vlasnika. Po meni bi obojica direktora trebala odmah letjeti - poručuje Kovjanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 20:13