NAJVAŽNIJE TOČKE

Zagrebačka plinara više neće opskrbljivati plinom građane Zagreba - što se sad mijenja? Ovo su odgovori na 5 ključnih pitanja

Ne smije biti prekida isporuke plina jer je plinska infrastruktura u vlasništvu grada, a ne GPZO-a.
 Željko Puhovski/Cropix

Gubitak koncesije Gradske plinare Zagreb-Opskrbe za isporuku plina u metropoli otvorio je brojna pitanja za korisnike njezinih usluga, evo odgovora na neka od najvažnijih.

1. Kada će Gradska plinara Zagreb-Opskrba prestati opskrbljivati plinom Zagreb i kada će posao preuzeti novi opskrbljivač?

Postojeća koncesija GPZO-a istječe 1. listopada ove godine, kada će početi teći i trogodišnja koncesija novog opskrbljivača Međimurje-plina.

2. Hoće li zbog promjene opskrbljivača biti kratkotrajnog prekida isporuke plinom?

Ne smije biti prekida isporuke jer je plinska infrastruktura u vlasništvu Gradske plinare Zagreb koja je odvojena tvrtka od GPZO-a i mora odmah staviti cijevi i brojila na raspolaganje novom opskrbljivaču.

3. Hoće li novi opskrbljivač imati dodatne troškove u opskrbi plinom jer nije iz Zagreba pa povećati cijene plina?

Novi opskrbljivač, javivši se na natječaj, pristao je na uvjete natječaja koji ne predviđaju povećanje troška isporuke, pa samim tim ni cijena. Eventualno povećanje cijena ovisi o kretanjima na veleprodajnom tržištu, a zasad nisu izgledna poskupljenja u predstojećoj sezoni grijanja.

4. Hoće li s novim opskrbljivačem Zagrepčani morati potpisati i nove ugovore?

Ta mogućnost postoji i ovisi o odluci HERA-e o usluzi javne opskrbe za Zagreb koja još nije objavljena.

5. Hoće li Zagrepčanima biti otežano prijavljivanje kvarova i neutemeljenih povećanja računa kod novog opskrbljivača?

Prijave kvarova i dalje će ići na GPZ i tu se ništa ne mijenja, a za reklamacije o cijenama očekuje se da će Međimurje-plin pronaći rješenje sada kada je novi opskrbljivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 14:41