KOMENTAR

Festival opjevan u čaši finog vina

Ako je suditi po netom završenom Zagreb Wine Gourmet Festivalu, koji je u Muzej za umjetnost i obrt privukao rekordan broj posjetitelja, hrana i piće zadnje su čega će se ljudi odricati u doba recesije. Festival je pokazao da se jedan segment gospodarstva snažno odupire katastrofičnosti u kojoj se koprcaju ostali dijelovi i pritom otvara neslućene perspektive na inozemnim tržištima.

Svjetski Masters of Wine, kušači vina iz najuglednijih inozemnih magazina, pristigli u Zagreb da bi ocijenili najnovija dostignuća hrvatskog vinarstva i otvorili mu vrata svjetskog tržišta, bili su ugodno iznenađeni onime što su kušali i nisu štedjeli pohvale najambicioznijim proizvođačima. Uz vinare iz svih hrvatskih regija, od kontinentalnih do obalnih i otočkih, predstavili su se i vodeći maslinari, s maslinovim uljima koja se već danas svrstavaju u sam svjetski vrh, a pridružili su im se i manji proizvođači gastro delicija.

Afirmacija u svijetu

Zagreb Wine Gourmet Festival i Vinistra, dvije vodeće hrvatske wine&gastro manifestacije, sve više poprimaju međunarodni karakter, što znači da se hrvatska vina i gastronomija postupno brendiraju i afirmiraju i na svjetskim tržištima, i to u segmentu izvrsnosti.

Kako se u nas i dalje proizvode skromne količine, nedovoljne z a prodore na ozbiljnija tržišta, jedina je šansa u izvrsnosti kojoj se približavamo ubrzanim koracima.

Istra i druge regije, već imaju vinare koji se kvalitetom proizvoda mogu odmjeravati s proizvodima vinskih velesila kao što su Francuska, Italija i Španjolska.

Rasni vinogradari i vinari

Uz rasne vinogradare kao što su Coronica, Kozlović, Clai, Pilato, Poletti ,Degrassi, Katunar, Korak, Krauthaker, Bodren, Plenković, Plančić, Carić, Tomić, Miloš, Bura i mnogi drugi, među vinarima sve je snažnija i intelektualna, visoko obrazovana struja koju predvode dr. Ivica Matošević, Mladen Rožanić, braća Benvenuti, Miroslav Plišo itd. Hrvatska vina krenula su u svijet. Nikola Bura svoj plavac mali izvozi u Ameriku, na sličan se pohod sprema i Ivica Matošević, dok još neki vinari o tome zasad govore sa suzdržanim optimizmom.

Eno i gastro kultura u Hrvatskoj u snažnom je zamahu. Ubrzano se sade novi vinogradi i unapređuje vinarstvo, a ljubitelji i potrošači vina sve su educiraniji pri izboru buteljke koja pridonosi kulturi stola. Golemo zanimanje za zagrebački wine&gastro festival potvrđuje da je barem dio nacionalne ekonomnije na pravom putu, ovaj put vinskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:40