ČETVRTI WINE AND GOURMENT FESTIVAL

Hrvatska vina i delicije osvojila svjetske gurmane

ZAGREB - Žamor, opojni mirisi vina i gastrodelicija jučer su dominirali predvorjem Muzeja suvremene umjetnosti. Četvrti Wine and Gourmet Festival tradicionalno je okupio mnoštvo vrhunskih domaćih i stranih vinara, ljubitelja vina i proizvođača delicija.

Nicolas Joly došao je iz Francuske predstaviti svoja vina, poznata po tome što su proizvedena biodinamičkim metodama. On je uvjeren da naša zemlja može uspjeti na svjetskom vinskom tržištu.

Kolači od maslinova ulja

- Trebate napokon shvatiti da su vaša lokalna vina, kakva se ne proizvode nigdje drugdje u svijetu, pravo bogatstvo. Dobro vino koje nema poseban ukus neće uspjeti, jer takvih je mnogo na tržištu, no imate li svoje posebno, uspjeh neće izostati - optimističan je Joly.

S njim se slaže dr. Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra. Smatra da je nužna identifikacija Hrvatske kao vinske zemlje.

- Nije dovoljno proizvesti dobro vino, važno je uz njega plasirati i dobru priču. Mi imamo potencijala i za jedno i za drugo - tvrdi Matošević.

Osim vrhunskih vina, golemo zanimanje posjetitelja privukli su i štandovi s prehrambenim delicijama na kojima su se kušala maslinova ulja, suhomesnati proizvodi, sirevi i slastice.

Cvita Vukšić predstavila je istoimenu obiteljsku uljaru i tradicionalne dalmatinske kolače na bazi maslinova ulja, među kojima se ističe slastica pripravljena od badema u obliku starinske vinogradarske kućice bunje.

Tajna receptura

Bosiljka Belić predstavljala je tvrtku Olea, koja proizvodi čak 12 vrsta vrhunskih maslinovih ulja Oleum viride. Po tome su jedinstveni u svijetu, a svoje ulje povezuju s hranom, pa tako za sve vrste preporučuje s kojom bi ih hranom trebalo sljubljivati. Tvrtka Branimira Sorića proizvodi inćune u ulju, a njegovi proizvodi Arba sol uskoro će se moći kupiti i na aerodromima, kao nacionalni suveniri. Dražen Kobudimir došao je iz Banje Luke kako bi predstavio sir Trapist, koji se od 1882. proizvodi u samostanu Marija Zvijezda, a originalna receptura poznata je samo redovnicima tog samostana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:39