MANIFESTACIJA

Dani otvorenog grada 2023. kao posveta gradu Zagrebu i njegovim građanima

Dani otvorenog grada održavaju se uoči obilježavanja rođendana Zagreba

Dan otvorenog grada 2022. godine

 Suzana Arslani

Zahvaljujući velikom interesu građana, projekt Dan otvorenog grada, ove se godine transformirao u Dane otvorenog grada, a očekuje nas 20. i 21. svibnja na devet zagrebačkih lokacija

Projekt Dan otvorenog grada, pokrenut u listopadu prošle godine, tijekom jednog dana na nekoliko je lokacija predstavio različite umjetničke programe posvećene gradu Zagrebu.

Kroz zborsku pjesmu, šansone, uprizorenja ulomaka iz dramskih tekstova i poeziju, priču o našem gradu istodobno su pričali umjetnici, ali i građani okupljeni na različitim lokacijama, od Trga Kralja Tomislava, Trga Bana Jelačića, stare Vlaške do parka na Tuškancu.

Upravo interes građana bio je zalog nastavku i proširenju projekta ove godine u terminima 20. i 21. svibnja, a umjesto na četiri, Dani otvorenog grada odvijat će na čak devet lokacija.

image

Dan otvorenog grada 2022. godine

Suzana Arslani

Ovogodišnji Dani otvorenog grada odvijat će se uoči proslave Dana Grada Zagreba i ulaze svojim programom zajedništva i nekog novog entuzijazma u vremenu kada smo prebrodili različite krize, u dio rođendanske proslave našeg grada.

„Činilo nam se iznimno važnim senzibilizirati zajednicu, Zagrepčane i turiste koji posjećuju Zagreb i to u vremenu kada naš grad, ponajviše u svom povijesnom središtu, još uvijek osjeća posljedice dviju katastrofa koje su ga gotovo istodobno zadesile, pandemije i potresa. Fokusirali smo se stoga na sadržaje koji upućuju na susrete i to prvenstveno na one programe što podrazumijevaju sudjelovanje i zajedništvo.

Osmislili smo projekt Dan otvorenog grada, koji se ove godine transformirao u Dane otvorenog grada, kako bismo vratili entuzijazam stanovnika prema gradu u kojem žive i ponudili nove perspektive kulturnih, a od ove godine i sportskih događanja. Grad tako postaje pozornicom za različite sadržaje, a umjetnici, građani i turisti istodobno izvođači i publika, ili barem potencijalna publika, koja dijeli prostor imaginarnog gledališta, na način na koji dijeli i prostor grada.

Tako će prošlost grada i njegova sadašnjost, skrivena mjesta i ona javna, potisnute i otkrivene priče kao i one koje izravno priča sam grad biti izloženi u dvodnevnom programu što nudi mnogo uzbuđenja i zabave, ali i specifično pozicioniranje Zagreba koji se ovim projektom predstavlja svojim stanovnicima i turistima, kroz neke drugačije, uzbudljivije perspective.“ zaključila je Dubravka Vrgoč.

Projekt Dani otvorenog grada organiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld, izjavila: „Umjetnost je kroz ovaj projekt izmještena izvan svojih uobičajenih prostora, a njena identifikacija u novom okruženju stvara jedinstveni doživljaj za naše sugrađane i posjetitelje.

Dani otvorenog grada održavaju se uoči obilježavanja rođendana Zagreba, naglašavajući jedinstvo zajednice kroz direktnu interakciju te povezivanje publike s glumcima, glazbenicima i umjetnicima. Participativni model ovog projekta uključuje sve dionike društva te stvara autentičan, održiv i kreativan događaj s naglaskom na lokalni i kulturni potencijal Zagreba.”

image

Dan otvorenog grada 2022. godine

Suzana Arslani

„Prošlogodišnje izdanje izmamilo je osmijeh i zadovoljstvo naših sugrađana koji su uživali u različitim senzacijama, ovogodišnje će pokušati ponoviti taj osjećaj zadovoljstva, zajedništva i solidarnosti. Na Tomislavcu pozivamo ponovno sve ljude dobre volje da se pridruže pružanju ruku jedni drugima u znak solidarnosti i empatije, na Zrinjevcu nas očekuju zagrebačke šansone u pomalo drugačijem izdanju, uz priče o Zagrebu, kako nastavljamo šetnju dolazimo do Jelačić placa i našeg velikog Zbora sastavljenog od njih šest na čelu s dirigentima Hedom Gospodnetić i Vitomirom Ivanjekom, a kojem se pridružuju i najmlađi zagrebački zborovi, a sve kako bismo obgrlili Zagreb najljepšim pjesmama o njemu samom.

Paralelno na Dolcu imamo plesno iznenađenje za subotnje posjetitelje tržnice koji će između kupovine i žurbe predahnuti uz sasvim neočekivan program. U večernjim satima očekuje nas pravi Plesnjak s Robertom Marekovićem i Bandom na kojem će svi naši sugrađani moći zaplesati kao u dobra stara vremena“ – ističe Anica Tomić i dodaje: „Nedjelja je pak rezervirana za sportsko jutro na Europskom trgu kojem se mogu pridružiti svi od najmlađih do najstarijih, a družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje. Nešto kasnije na Cvjetnom trgu nastupaju sjajne učenice Škole za klasični balet.

image

Dan otvorenog grada 2022. godine

Suzana Arslani

Bit će to prava prilika da se upoznamo s baletom, a možda i prizovemo neke buduće balerine i baletane. Ovogodišnje izdanje završavamo Začaranom šumom na Tuškancu, gdje će vas ponajbolji hrvatski glumci i glumice skriveni u tajnim zakucima popularnog zagrebačkog šetališta, iznenaditi neočekivanom poezijom i pričama.“

Autori i realizatori projekta Dani otvorenog grada su Dubravka Vrgoč, Anica Tomić i Ivica Buljan. Projekt će i ove godine biti ostvaren u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i drugim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:48