POTRES U UKRAJINI

Zelenski smijenio ministra obrane Reznikova, otkrio i tko će ga zamijeniti: ‘Trebamo nove pristupe!‘

Ova objava mogla bi najozbiljnije od početka ruske invazije potresti ukrajinski obrambeni establišment

VolodImIir Zelenski

 Brendan Smialowski/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je odlučio smijeniti ministra obrane Oleksija Reznikova te zatražiti od parlamenta da ga ovaj tjedan zamijeni Rustemom Umerovim, čelnikom najvažnijeg ukrajinskog privatizacijskog fonda.

Objava o smjeni koju je Zelenski najavio u svom noćnom videoobraćanju naciji mogla bi najozbiljnije od početka ruske invazije potresti ukrajinski obrambeni establišment.

Reznikov, koji je imenovan ministrom obrane u studenome 2021. godine, pomogao je osigurati milijarde dolara zapadne vojne pomoći u ratne svrhe, no njegovo ministarstvo pratile su optužbe o korupciji, koje je on opisao kao klevete.

"Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov prošao je kroz više od 550 dana rata", rekao je Zelenski.

"Vjerujem da ministarstvo treba nove pristupe i druge formate interakcije s vojskom i društvom kao cjelinom", dodao je.

Promjenu ministra obrane mora odobriti parlament, no vjerojatno će odluku podržati većina zastupnika Verkhovne Rade. Zelenski je rekao kako očekuje da parlament odobri Umerovo imenovanje.

Umerov, 41-godišnji bivši odvjetnik i krimski Tatar, vodio je ukrajinski Fond za državnu imovinu od rujna 2022. godine te je odigrao osjetljivu ulogu u ratnim pregovorima koji se primjerice tiču Crnomorskog sporazuma o žitaricama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:49