RUSTEM UMEROV

Ovaj čovjek upravo je postao jedan od ključnih ljudi rata u Ukrajini

Ruski propagandisti izmislili su narativ podjele ukrajinske nacije na etničke skupine kako bi opravdali svoje vojne akcije, kaže

Rustem Umerov

 Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp

Oleksij Reznikov više nije ministar obrane Ukrajine, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju 3. rujna.

"Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata punog opsega i smatram da su Ministarstvu obrane potrebni novi pristupi i drugi oblici interakcije, kako s vojskom, tako i s društvom u cjelini. Sad bi ministarstvo trebao voditi Rustem Umerov i očekujem da će parlament podržati ovu kandidaturu", rekao je Zelenski.

Novi ministar obrane, Rustem Enveroglu Umerov, vodeći je član zajednice krimskih Tatara, a zastupao je Ukrajinu u prošlogodišnjim pregovorima s Rusijom. Umerov je rođen u sovjetskom Uzbekistanu, gdje je njegova obitelj zajedno sa stotinama tisuća krimskih Tatara bila prognana pod Staljinom, jer su u II. svjetskom ratu podržavali Njemačku. Potkraj 80-ih vratio se na Krim koji je u međuvremenu pripao Ukrajini, nakon što je Tatarima dopušteno da se vrate u svoju postojbinu. Među 250.000 tatarskih povratnika nalazila se i obitelj novog ukrajinskog ministra obrane.

Friški političar

Ovaj 41-godišnji musliman započeo je s telekomunikacijskim poslom 2004., da bi se kasnije počeo baviti politikom i 2019. izabran je u Verhovnu Radu kao zastupnik liberalne stranke Holos. Ondje je služio kao supredsjedatelj Krimske platforme, međunarodnog diplomatskog napora usmjerenog na poništavanje ruske aneksije poluotoka 2014. Osim toga, Umerov je godinama bio savjetnik povijesnog vođe krimskih Tatara, Mustafe Džemileva. Rusija je Ukrajini preotela kontrolu nad Krimom 2014. i progurala referendum o aneksiji koju su Ukrajina i njezini zapadni saveznici osudili kao nelegitimnu. Umerov je aktivno sudjelovao u izradi brojnih zakona i odigrao ključnu ulogu u formuliranju službene izjave ukrajinskog parlamenta koja osuđuje nelegalnu aneksiju Krima od strane Rusije.

Tijekom početka rata između Rusije i Ukrajine u ožujku 2022. prisustvovao je mirovnim pregovorima između dviju strana. Prema izvješćima stranice Meduza, Kremlj ga je optužio za špijunažu u korist Sjedinjenih Američkih Država i namjerno usporavanje pregovora kako bi koristio Ukrajinu.

image

Rustem Umerov

Mustafa Ciftci/Anadolu Agency Via AFP

Kasnije istoga mjeseca, 28. ožujka, objavljeno je da su Umerov, Roman Abramovič i još jedan zastupnik razvili simptome koji ukazuju na moguće trovanje nakon pregovora. Trojica sudionika otputovali su u Istanbul radi medicinske pomoći, a Umerov je kasnije putem Facebooka obavijestio javnost da se osjeća dobro i zamolio ih da ne vjeruju neprovjerenim informacijama.

Inače, kad je Rusija okupirala Krim i organizirala referendum o ujedinjenju, tatarska zajednica, koja čini 12-15% od dva milijuna stanovnika poluotoka, uglavnom je bojkotirala glasovanje. Rusija je tad zabranila Medžlis - tradicionalno okupljalište tatarske muslimanske manjine - proglasivši ga ekstremističkom organizacijom i zatvorila neke istaknute članove zajednice, navodeći sigurnosne razloge.

Proukrajinski nastrojen

Umerov je od početka proukrajinski nastrojen i o tome je govorio u brojnim intervjuima: "Ruski propagandisti izmislili su narativ podjele ukrajinske nacije na etničke skupine kako bi opravdali svoje vojne akcije na teritoriju naše zemlje", rekao je Umerov za jordansku novinsku stranicu AmmanNet u prošlogodišnjem intervjuu.

"No mi kao Tatari ne osjećamo nikakav šovinizam ili islamofobiju u Ukrajini u pogledu naše etničke pripadnosti ili vjere".

Bio je član ukrajinske delegacije u pregovorima s Rusijom u prvim tjednima rata i sudjelovao u pregovorima o uspostavi izvoznog koridora za ukrajinsko žito kroz Crno more. Rusija se ovoga ljeta povukla iz sporazuma o žitu, optužujući Ukrajinu i njezine saveznike da nisu uspjeli održati dio sporazuma za olakšavanje ruskog izvoza. U rujnu prošle godine Rustem Umerov je imenovan šefom Fonda za državnu imovinu, što je kompleksna funkcija u Ukrajini gdje je proces privatizacije pogođen korupcijom. U videoizjavi kojom je u nedjelju najavio promjene u Ministarstvu obrane, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će zastupnici ovoga tjedna biti pozvani na glasovanje o nominaciji Umerova.

"Parlament ga dobro poznaje i gospodin Umerov ne treba dodatno predstavljanje", izjavio je Zelenski.

Inače, još početkom ove godine pojavile su se prve najave moguće ostavke dosadašnjeg ministra Reznikova i to nakon što je nekoliko visokih dužnosnika, uključujući zamjenike ministra obrane, otpušteno zbog korupcijskih skandala. U svojoj ostavci, Reznikov je naveo da je više od 50% teritorija Ukrajine koje je okupirala Rusija oslobođeno u proteklih 550 dana rata. Prema Reznikovu, tijekom 22 mjeseca na mjestu ministra obrane on je uspio ispuniti ključne zadaće koje su mu dodijeljene. Među postignućima ministar je naveo dobivanje oružja od partnera i približavanje NATO-u, provođenje "reformi u sferi nabave" i implementaciju "automatiziranih sustava vojnog upravljanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:49