PODNIJELA OSTAVKU

Zašto je odstupila prva premijerka u povijesti: ‘Za vrijeme mog nasljednika postat ćemo neovisna država!‘

 Jane Barlow/Afp

Nakon više od osam godina na mjestu prve ministrice Škotske, Nicola Sturgeon je u srijedu u jutarnjim satima objavila svoju ostavku. Na konferenciji za novinare održanoj u Edinburghu rekla je da je ovo pravi trenutak ‘‘da ustupi mjesto nekom drugom‘‘.

"U glavi i srcu znam da je sada vrijeme. Da je to prava odluka za mene, za moju stranku i za državu. I tako danas objavljujem svoju namjeru da se povučem s mjesta prvog ministra i čelnika svoje stranke.‘‘

Sturgeon, ujedno čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP), postala je prva ministrica s najdužim stažem u zemlji i prva žena na toj poziciji. Preuzela je dužnost u studenom 2014. od Alexa Salmonda nakon poraza prvog referenduma o neovisnosti. U SNP je Sturgeon bila uključena cijeli život, kao članica od svoje 16. godine. Sturgeon je postala dio Škotskog parlamenta od 1999., a zamjenica lidera SNP-a u 2004. Kao prva ministrica osigurala je izborne uspjehe stranke na svim izborima i nastavila se zalagati za neovisnost Škotske.

image
Jane Barlow/Afp

Međutim, njene pobjede su se odrazile samo lokalno. Liberalnija stajališta ministrice u protivnosti su bila s konzervativnom politikom Westminstera, posebno nakon Brexita. S proeuropskim stavovima zalagala se za provođenje drugog Škotskog referenduma o neovisnosti, popularno poznatog kao "Indyref2". Prošle je godine Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio da Holyrood nije imao ovlasti organizirati još jedan referendum o neovisnosti - potez koji je blokirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U posljednje vrijeme glavna kontroverza povezana sa Sturgeon nije bio građanski sukob povezan s Brexitom, već svađa oko Zakona o rodnoj reformi. U prosincu su zastupnici u škotskom parlamentu glasali za donošenje zakona koji je predlagao novi sustav samoidentifikacije trans osoba. Westminster je blokirao zakon koji bi omogućio svakoj osobi starijoj od 16 godina, bilo da je rođena ili živi u Škotskoj, zakonsku promjenu spola bez potrebe za službenom medicinskom dijagnozom rodne disforije.

Brojni su se pobunili, uključujući feminističke organizacije, smatrajući da zakon krši prava žena jer bi novi sustav trans osobama omogućio izravan pristup prostorima samo za žene kao što su zatvori, bolnički odjeli, krizni centri za silovanje i obiteljsko nasilje.

Sturgeon je nedavno dovedena i pod sumnju korupcije. Škotska policija istražuje što se dogodilo s oko 600.000 funti koji su prikupili stranački aktivisti za drugi referendum o neovisnosti i kako je novac potrošen.

image
Andy Buchanan/Afp

Odlazak Sturgeon mogao bi promijeniti odnose snaga. Proteklih mjeseci došlo je i do promjena na vrhu SNP-a u Westminsteru, a Stephen Flynn je u prosincu na mjestu čelnika zamijenio Sturgeonovog saveznika Iana Blackforda. SNP je i dalje najpopularnija stranka uz škotske Zelene u Holyroodu, a neki vjeruju da njegova jačina blokira ljevičare i liberale u Engleskoj i jača konzervativizam Westminstera.

Međutim, birači su, barem prema istraživanjima javnog mijenja, skeptični o načinu na koji SNP može rješavati probleme koje oni smatraju bitnima, poput krize zdravstva. U svojem je posljednjem govoru Sturgeon izjavila da neće imenovati svoj izbor za novog ministra ili ministricu Škotske, ali će ostati na dužnosti dok se njena pozicija ne popuni.

A što se tiče neovisnosti, vjeruje da je dovela Škotsku bliže svom cilju. ‘‘Vjerujem da smo u završnoj fazi i čvrsto vjerujem da će moj nasljednik odvesti Škotsku do neovisnosti.‘‘, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:30