ČVRSTE VEZE

Zaboravljene mreže obiteljskog stabla: Kralj Charles III. upoznao bliske njemačke rođake, evo dokle mu sežu korijeni

Njegov otac je rođen kao princ Philippos od Grčke i Danske 1921. na otoku Krfu

Charles III.

 Bernd Von Jutrczenka/Afp

Dok traje posjet kralja Charlesa III. Njemačkoj, ujedno njegov prvi službeni posjet europskom kontinentu otkako je naslijedio tron od svoje majke Elizabete II., britanski je monarh dobio priliku pobliže se upoznati sa svojim bliskim rođacima iz te zemlje. Naime, malo je poznato da su njemački markgrofovi od Badena te princ i princeza od Hohenlohe-Langenburga kraljevi prvi rođaci.

Europske kraljevske obitelji ponekad imaju zamršene ili zaboravljene mreže obiteljskog stabla. Rođaci Bernhard, Philipp i Xenia kraljevi su rođaci sa strane njegova oca princa Philipa. Princ Philip bio je potomak dansko-njemačke kuće Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg čiji su članovi osigurali svoje kraljevske privilegije u Danskoj, Norveškoj i Grčkoj. Sam Philip je rođen kao princ Philippos od Grčke i Danske 1921. na otoku Krfu. Bio je jedini dječak i najmlađi u obitelji s petero djece. Njegova majka postala je časna sestra Grčke pravoslavne crkve. Međutim, Philip je sigurno imao puno više njemačke nego grčke krvi te je govorio njemački.

Sve četiri Philipove sestre - princeza Margarita, princeza Theodora, princeza Cecilia i princeza Sophie - udale su se za njemačke aristokrate, ali Cecilia je, nažalost, poginula u avionskoj nesreći 1937., deset godina prije nego što se njezin brat oženio britanskom kraljevskom osobom, tada još neokrunjenom kćeri kralja Georgea VI., Elizabetom.

Elizabeta i Philip vjenčali su se 1947., na kraljevskom vjenčanju bilo je čak 2500 uzvanika, ali na njemu nisu bile Philipove sestre jer im je kralj naredbom zabranio prisustvovanje. Vjenčanje se održalo samo dvije godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata i napetosti su još uvijek bile na visokoj razini u Britaniji. Tijekom Drugoga svjetskog rata Philip je služio u Kraljevskoj mornarici dok su se neki od njegovih šogora borili na strani nacista. On je sudjelovao u bitki za Kretu i savezničkoj invaziji na Siciliju. Postao je naturalizirani Britanac 1947. te je preuzeo ime Mountbatten, angliciziranu verziju prezimena njegove majke Battenberg.

Philipova sestra Theodora, druga najstarija, 1931. udala se za Bertholda, markgrofa od Badena. Njihovo srednje dijete i najstariji sin, princ Maximilian, naslijedio je svog oca na mjestu markgrofa 1963. i držao je tu titulu do smrti prošlog prosinca. Zbog lošeg zdravlja nije mogao prisustvovati sprovodu kraljice Elizabete II. u rujnu. Njegov sin, princ Bernhard, sada je naslijedio titulu novog markgrofa.

Bernhard je školovani trgovački pravnik, ali je uglavnom upravljao obiteljskim imanjima, uključujući vinarije. Njegova je obitelj bliska s britanskim kraljevskim obiteljima i bio je jedan od prisutnih na sprovodu princa Philipa.

Princeza Margarita, najstarija sestra princa Philipa, udala se za Gottfrieda, princa od Hohenlohe-Langenburga, 1931. godine. Njegova kraljevska kuća datira iz 12. stoljeća i nekada je upravljala dijelom Svetog Rimskog Carstva.

Margarita i Gottfried imali su sina Krafta koji je imao sina Philippa i kćer Xeniju. Margaritin unuk Philipp je sada glava kuće Hohenlohe-Langenburg. On je bio jedan od omiljenih rođaka pokojne kraljice Elizabete II. i često je pozivan u goste. Također je tražio Charlesovu podršku kada je gradio turbine na vjetar u svojoj šumi. Oženjen je Saksijom, bivšom zaposlenicom Deutsche Banka, s kojom ima troje djece: Maxa Leopolda, Gustava i Maritu.

Svečanoj večeri koja je u utorak organizirana u povodu posjeta kralja Charlesa III. prisustvovala je princeza Xenia. Ona je, pak, suosnivačica Considerate Groupa, konzultantske kuće za ugostiteljsku i hotelsku industriju sa sjedištem u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:03