REGIJA U PANICI

Vojska izvela puč u Nigeru, zarobili šefa države pa došli na nacionalnu TV: ‘Ukidamo sve institucije, zatvaramo granice‘

Vojnici su preuzeli kontrolu nad svim cestama koje vode do nacionalne televizije

Vojska na nacjionalnoj televiziji

 -/Afp

Vojska Nigera je u srijedu na nacionalnoj televiziji objavila da ukida "sve institucije" i proglasila "kraj" aktualnoga režima poručivši da su granice zatvorene te da je diljem zemlje proglašen policijski sat.

Nigerskog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je demokratski izabran u travnju 2021. godine, od srijede ujutro drže pripadnici predsjedničke garde, nakon neuspješnih pregovora.

Drže ga u palači u glavnom gradu Niameyu, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u vojarne.

Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Europska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

U srijedu poslijepodne nije bilo jasno tko ima kontrolu nad državom. Predsjednik susjednog Benina Patrice Talon rekao je da će procijeniti situaciju nakon sastanka s predsjednikom Nigerije i ECOWAS-a, Bolom Tinubuom.

Predsjedništvo Nigera objavilo je ranije tog dana priopćenje u kojem stoji da su predsjednikovi stražari tog jutra pokrenuli "antirepublikanski" pokret, ali je ono kasnije izbrisano.

Izjava je uslijedila nakon izvješća da su gardisti blokirali pristup palači i u njoj držali Bazoumu, što je izazvalo zabrinutost da bi mogao biti u tijeku sedmi državni udar u zapadnoj Africi od 2020.

"Predsjednik Republike i njegova obitelj su dobro", objavilo je predsjedništvo na društvenim mrežama bez dodatnih pojedinosti. Također je pisalo da je vojska spremna napasti stražare "ako se ne opamete".

image

Prosvjednici u Niameyu

-/Afp
image

Prosvjednici u Niameyu

Boureima Hama/Afp

Vojnici su preuzeli kontrolu nad svim cestama koje vode do nacionalne televizije koja je cijeli dan puštala koncerte i filmove.

Mnoštvo Bazoumovih pristaša okupilo se ispred nacionalne skupštine u Niameyu kako bi pozvali na oslobađanje predsjednika prije nego što ih je policija rastjerala, rekao je Reutersov izvjestitelj.

Vojno preuzimanje vlasti u bivšoj francuskoj koloniji moglo bi dodatno zakomplicirati napore zapada da pomogne zemljama u regiji Sahel u borbi protiv džihadističke pobune koja se proširila iz Malija tijekom proteklog desetljeća.

Niger, čija je povijest obilježena državnim udarima, postao je ključni saveznik zapadnih sila koje žele pomoći u borbi protiv pobune, no suočavaju se s rastućom ogorčenošću novih hunti na vlasti u Maliju i Burkini Faso. Zapadnoafrička zemlja također je saveznica Europske unije u borbi protiv neregularnih migracija iz podsaharske Afrike.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken uvjetovao je nastavak pružanja pomoći Nigeru "očuvanjem demokracije" u toj afričkoj zemlji, priopćio je State Department.

image

Prosvjednici u Niameyu

-/Afp

"Čvrsto gospodarsko i sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera ovisi o očuvanju demokracije i poštovanju vladavine prava i ljudskih prava", rekao je Blinken u telefonskom pozivu nigerskom predsjedniku Mohamedu Bazoumu, kojega su zadržali pripadnici predsjedničke garde.

Washington "osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka", dodao je američki državni tajnik, stoji u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a osudio "neustavnu promjenu vlasti" u Nigeru

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "oštro osuđuje neustavnu promjenu vlasti" u Nigeru, priopćio je njegov glasnogovornik nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Mohameda Bazouma.

Guterresov glasnogovornik Stéphane Dujarric priopćio je da je glavni tajnik UN-a "duboko zabrinut" zbog toga što članovi predsjedničke garde drže u zatočeništvu predsjednika Bazouma.

"Glavni tajnik poziva na trenutačni prekid svakog djelovanja koje narušava demokratske principe u Nigeru", dodao je Dujarric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:34