DRŽAVNI UDAR

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo puč u Nigeru, pozvalo na oslobađanje predsjednika

General Abdurahman Tiani se na nacionalnoj televiziji obratio stanovništvu kao šef prijelazne vlade te zapadnoafričke zemlje

Abdurahman Tiani

 -/Afp

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je oštro osudilo "napore da se neustavno promijeni legitimna vlada" Nigera i pozvalo na trenutno i bezuvjetno oslobađanje predsjednika Nigera Mohammeda Bazouma.

U izjavi dogovorenoj konsenzusom, 15-člano vijeće naglasilo je potrebu zaštite Bazouma, njegove obitelji i članova njegove vlade.

"Članovi Vijeća sigurnosti izrazili su zabrinutost zbog negativnog utjecaja neustavnih promjena vlasti u regiji, porasta terorističkih aktivnosti i teške socioekonomske situacije", navodi se u priopćenju.

General Abdurahman Tiani, šef predsjedničke garde Nigera koji stoji iza državnog udara kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Bazoum, u petak se na nacionalnoj televiziji obratio stanovništvu kao šef prijelazne vlade te zapadnoafričke zemlje.

Puč, što ga je vojska izvela u srijedu, general je opravdao "pogoršanjem sigurnosne situacije" u Nigeru koju, kako je kazao, oslabljuje i potkopava nasilje džihadističkih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:19