STRAH OD NASILJA

SAD najavio djelomičnu evakuaciju veleposlanstva iz Nigera, Britanija smanjuje broj osoblja

Državni udar izazvao je velike demonstracije protiv Francuske, a u korist Rusije, koja ima velik utjecaj u zapadnoj i središnjoj Africi

Francuski vojnik ispred međunarodne zračne luke Diori Hamani u Niameyu

 Jonathan Sarago/AFP

Sjedinjene Države naredile su djelomičnu evakuaciju svog veleposlanstva u Nigeru nakon prošlotjednog državnog udara, a Velika Britanija u četvrtak je priopćila da će privremeno smanjiti broj osoblja veleposlanstva u Niameyu zbog sigurnosne situacije, piše BBC.

Stotine stranih državljana već su evakuirane iz zemlje, a u nedjelju su prosvjednici napali francusko veleposlanstvo.

Vođa puča, general Abdourahamane Tchiani, upozorio je protiv "bilo kakvog miješanja u unutarnje stvari" zemlje.

Niger je značajan proizvođač uranija i nalazi se na ključnoj migracijskoj ruti prema sjevernoj Africi i Mediteranu.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u srijedu sa svrgnutim predsjednikom Mohamedom Bazoumom, priopćio je State Department, dodajući kako je SAD predan povratku demokratski izabrane vlade Nigera.

Glasnogovornik Matthew Miller rekao je da će, unatoč djelomičnoj evakuaciji, veleposlanstvo zemlje u glavnom gradu Niameyu ostati otvoreno.

"Ostajemo predani narodu Nigera i našem odnosu s narodom Nigera te ćemo i dalje biti diplomatski angažirani na najvišim razinama", rekao je.

Britansko veleposlanstvo u glavnom gradu Nigera Niameyu privremeno će smanjiti broj osoblja zbog sigurnosne situacije, priopćio je Foreign Office.

"Skupina koja je organizirala prosvjede 30. srpnja (M62) pozvala je na nove prosvjede u četvrtak, 3. kolovoza, na Dan neovisnosti Nigera. Prosvjedi bi mogli biti nasilni i situacija bi se mogla brzo promijeniti bez upozorenja".

Vojni zapovjednici iz Ecowasa sastali su se u srijedu u Nigeriji kako bi razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji, iako su rekli da bi takva akcija bila "posljednje rješenje".

General Tchiani, bivši šef Bazoumove predsjedničke garde, preuzeo je vlast 26. srpnja, rekavši da želi spriječiti "postupnu i neizbježnu propast" Nigera.

Državni udar izazvao je velike demonstracije protiv Francuske, a u korist Rusije, čiji je utjecaj u zapadnoj i središnjoj Africi porastao posljednjih godina.

U srijedu su 262 osobe stigle u Pariz evakuacijskim letovima koje je organizirala francuska vlada. Let koji je organizirala Italija također je sletio u Rim s 87 ljudi.

Niger, gdje i Francuska i SAD imaju vojne baze, ključni je zapadni saveznik u borbi protiv džihadističkog ekstremizma u Sahelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:27