REAKCIJA NA ČOVIĆA

Veleposlanstvo SAD-a: ‘Izborni zakon BiH može se mijenjati samo ustavnim amandmanima‘

Za izmjenu ustava vladajuća koalicija u BiH treba i potporu oporbenih zastupnika u parlamentu BiH

veleposlanik SAD u BiH Michael J. Murphy

 Antonio Balić/Cropix

Izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH nisu moguće bez promjene ustava te zemlje a to je i preduvjet provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojima su utvrđene diskriminacije građana te zemlje u izbornom procesu, upozorili su u ponedjeljak iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

U objavi na društvenoj mreži X iz američkog su veleposlanstva reagirali nakon što je čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije tijekom dana u Mostaru predstavio prijedlog izmjena izbornog zakona za kojega tvrdi da bi mogao dobiti potporu u državnom parlamentu jer to podupiru i druge stranke-članice vladajuće koalicije.

Čović je kazao kako zbog činjenice da ne postoji dvotrećinska većina u državnom parlamentu koja bi podržala izmjene ustava izborna pravila moraju biti promijenjena preinakama izbornog zakona a one bi uključivale i novi način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Pojasnio je kako bi te izmjene značile da hrvatski član Predsjedništva BiH mora dobiti većinu glasova iz onih županija u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većina.

Kazao je kako se pravila koja se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka i Srba ne bi mijenjala.

No iz veleposlanstva SAD upozorili su kako time ne bi bio riješen temeljeni problem u izbornom sustavu a smatraju kako je to provedba presuda Europskog suda za ljudska prava po kojima su vlasti u BiH dobile obvezu osigurati pravo svakom građaninu da se glasa, kandidira se i bude biran bez obzira na svoju nacionalnu pripadnost i mjesto prebivališta.

Prva takva presuda u slučaju Sejdić-Finci koja se odnosi na diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina donesena je davne 2009. godine i nikada nije provedena a posljednja iz kolovoza 2023. po tužbi Slaven Kovačevića glasi kako svim građanima BiH mora biti osigurano isto pravo biranja članova državnog vrha bez obzira na nacionalnost i mjesto stanovanja.

Bez provedbe presuda ECHR, ističu iz veleposlanstva SAD, BiH ne može računati na pridruživanje EU.

"SAD snažno podupiru napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise nužne za izmjenu ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u sklad sa presudama ECHR-a. No izmjenama izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani", stajalište je američkog veleposlanstva.

Za izmjenu ustava vladajuća koalicija u BiH treba i potporu oporbenih zastupnika u parlamentu BiH za što sada nema političke volje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:32