RAZGOVARAT ĆE O TOME

Čović o izmjenama Ustava BiH: ‘To sada nije realno, s ovakvim odnosima i zarez bi teško promijenili‘

Dragan Čović je najavio da će se odazvati pozivu za sastanak s probošnjačkim strankama s kojima je u koaliciji na državnoj razini

Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako nije realno sada dogovoriti izmjene Ustava BiH povezane s promjenom načina biranja članova Predsjedništva te zemlje, na koje pozivaju probošnjačke stranke s kojima je u koaliciji na državnoj razini, no najavio je da će se odazvati njihovu pozivu za sastanak.

Predsjednik stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je i bosanskohercegovački šef diplomacije, pozvao je u ponedjeljak sve parlamentarne stranke u toj zemlji na sastanak o izmjenama Ustava BiH vezanim za izbor članova Predsjedništva te zemlje kako bi se pokušale provesti presude Europskog suda za ljudska prava koje se tiču etničke i teritorijalne diskriminacije.

O tome su nedavno na sastanku kod Banje Luke, u sklopu europskih reformi, razgovarali čelnici pet hrvatskih, srpskih i probošnjačkih stranaka vladajuće većine, no imaju različita očekivanja vezano uz pitanje treba li izmijeniti Ustav zemlje ili tek Izborni zakon.

Konakovićev poziv odbili su predstavnici oporbenih probošnjačkih stranaka - SDA Bakira Izetbegovića, DF Željka Komšića i NES Nermina Ogreševića.

‘Povijesno važan projekt‘

Čelnik HDZ-a BiH Čović je potvrdio dolazak predstavnika njegove stranke na sastanak u ponedjeljak u Sarajevu, no sumnja da je moguće postići dogovor o izmjeni ustava, za što je potrebna potpora dvije trećine zastupnika u Parlamentu BiH.

"Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje danas imamo na političkoj sceni", ocijenio je Čović u petak u Stocu.

Pojasnio je kako su se na sastanku kojemu je nedavno domaćin bio čelnik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto suglasili s prijedlogom HDZ-a BiH oko izmjena Izbornog zakona BiH. Zauzeo se istodobno za provedbu presuda Europskoga suda za ljudska prava, ali i Ustavnoga suda BiH, kako bi se prestalo s diskriminiranjem manjina i preglasavanjem Hrvata.

Izmjene Izbornoga zakona je jedna od četiri reforme koju je Europska komisija postavila pred BiH kako bi Europskome vijeću dostavila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora o članstvu, o čemu će ta najviša europska institucija odlučivati potkraj ožujka. Čović je pozvao sve stranke u BiH da podrže taj projekt nazivajući ga povijesno važnim.

"Svi moraju razumjeti da je ovo povijesno vrijeme. Opstrukcije ostavite za druge teme. Ako ne uspijemo ovo napraviti, a 20. i 21. ožujka ne dobijemo ono što nam je ponuđeno, a imamo sve mogućnosti da to napravimo, bojim se da ćemo svojoj djeci za 30 godina ostaviti iste probleme", istaknuo je Čović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:44