NIŠTA OD SKANDALA

Veleposlanicima SAD-a i EU-a u BiH dodijeljene plakete počasnih građanina: ‘Postali ste dio raje‘

Vijećnici HDZ-a BiH su se unatoč najavama bojkota pojavili na sjednici Gradskog vijeća Mostara

S lijeva na desno: Eric Nelson, Daniel Escobar,Željko Komšić, Šefik Džaferović, Marko Makovec, Milorad Dodik i Johann Sattler

 Elvis Barukcic/AFP

Ništa od očekivanog skandala: Veleposlaniku SAD-a u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu i šefu izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Mostara dodijeljene su plakete počasnih građana toga grada. Svi su došli, i vijećnici HDZ-a BiH, iako se najavljivalo da bi mogli bojkotirati sjednicu, s obzirom na to da je gradonačelnik Mario Kordić osporavao proceduru sazivanja.

Možda bi natezanje glavnih mostarskih stranaka HDZ-a i SDA još potrajalo, ali veleposlaniku Nelsonu 15. siječnja istječe mandat, pa nije bilo vremena za gubljenje.

"Čestitam, postali ste dio raje u Mostaru, a kad ste raja u Mostaru to ima veliko značenje. Nije samo čast biti dio raje, nego i velika obveza. Sretan sam kao gradonačelnik da vas mogu primiti u obitelj Grada Mostara", čestitao je veleposlanicima HDZ-ov gradonačelnik Mario Kordić. Kordić je posebno zahvalio veleposlanicima SAD-a i EU-a što su dali veliki doprinos u stvaranju i donošenju mostarskog sporazuma, kojim je okončana višegodišnja politička blokada u Mostaru i nakon 11 godina konačno održani izbori.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović su u lipnju 2020. potpisali "Mostarski sporazum" o izmjenama izbornog zakona BiH u u onom dijelu u kojem se odnosi na Mostar. Istovremeno su HDZ i SDA potpisale Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona BiH, kojim su se obvezale raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama i institucijama. Ovog tjedna ponovo predstavnici SAD i EU posreduju u BiH u pregovorima oko izbornog zakona, pa je podsjećanje na uspjeh postignut 2020. u Mostaru dio napora da se sličan kompromis postigne i sada.

Veleposlanik Nelson poručio je da je Mostar najbolji primjer koliko dobra donosi kompromis. Založio se za povratak duha i političke volje koji su doveli do održavanja izbora u Mostaru nakon višegodišnje blokade. "Nažalost, danas nedostaje tog duha. zato je meni bilo važno doći danas ovdje, ne da primim ovo priznanje, nego kako bih potvrdio važnost lekcije kojoj nas je poučio Mostar - onoj o značaju dijaloga i kompromisa", istaknuo je američki veleposlanik Nelson u Mostaru, kako prenosi Bljesak.info. Za demokraciju je potreban kontinuiran napor, građani, stranke, poslovni ljudi i aktivisti pokazali su što je moguće postići kada se zajednica stavi ispred vlastitog interesa, naglasio je.

I Nelson i Sattler zahvalili su se Irmi Baraliji, koja je kao građanka tužila BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog toga što zbog političke blokade godinama nije mogla ostvariti svoje pravo da glasa u Mostaru. Johann Sattler se prisjetio da su ga prije dvije godine mnogi odgovarali od dolaska u Mostar. "Rekli su mi: 'Ne idi u to, Mostar je prekompliciran, nećete ništa postići i nećete ga nikad riješiti'', prenio je Sattler. No sad je Mostar primjer toga što je sve moguće kad postoji dobra politička volja, i što se sve može uraditi kada se ujedine svi partneri, ključni partneri, a oni u BiH su EU i SAD. No nažalost, u međuvremeno se kriza proširila na čitavu BiH. Sattler je rekao da će raditi isto što i u Mostaru. Na ulicama Mostara osjeti se vitalnost i pozitivan zamah, ocijenio je Sattler, što pokazuje što je moguće ako se postigne sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:44