DODIK O SANKCIJAMA

‘Ako me ubiju, želim da svi znaju da Amerikanci stoje iza toga. Uz asistenciju Britanaca. Ja korumpiran?! Pogledajte Bidena‘

‘Amerikancima smeta što je RS stabilna i samooodrživa, a ne smeta im što u FBiH tri godine nema vlade i što Hrvati nemaju svog legitimno izabranog predstavnika‘

Milorad Dodik

 Mustafa Ozturk/AFP

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se večeras medijima nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a povodom novih sankcija SAD-a njemu, ali i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke.

Dodik je rekao da su ove sankcije gotovo identične onima otprije, da se "samo nešto dodaje". Tijekom cijele konferencije Dodik je brutalno vrijeđao Amerikance nazivajući ih lažovima, piše Klix.ba.

"Sjedinjene Američke Države jesu velike, ali su i veliki lažovi. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje pitanje BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da nema imovinu u SAD-u te da je farsa da mu se zabranuje raspolaganje imovinom koju nema.

"Nemam namjeru ići u SAD, bio sam i ne mislim da su neko veliko društvo", naveo je.

Dodao je da Amerika "podržava muslimane", navodeći kao dokaz to što je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ranije danas najavila da će biti obznanjene sankcije.

"Amerikancima smeta što je RS stabilna i samooodrživa, a ne smeta im što u FBiH tri godine nema vlade i što Hrvati nemaju svog legitimno izabranog predstavnika", rekao je.

Tvrdi da su SAD "iznijele niz laži i optužbi koje ne stoje".

"Nema nijedan sudski spor protiv mene u ovom trenutku. U prošlosti su bili i sud ih je sve odbio. Oni žele muslimanima stvoriti državu. Nevjerovatno je da Vlada SAD-a može ovoliko lagati", rekao je Dodik.

Lažovima je nazvao i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Što se tiče Amerikanca, meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju. Poručujem javnosti, ako se to dogodi, želim da kaže da su to napravili Amerikanci, uz asistenciju Britanaca", zaključio je Dodik.

Za korupciju je optužio i predsjednika SAD-a.

"Kako to da se američki predsjednik Joe Biden bavi borbom protiv korupcije a poznate su korupcionaške aktivnosti Bidenove obitelji", rekao je Dodik.

Naglasio je da nije lako biti na tapeti SAD-a, ali da će nastavit dalje sa svojom politikom.

"Ne treba se narod u RS-u bojati. Nastavit ćemo voditi ovu politiku", poručio je.

Kazao je da mu je žao što je ATV dodana na listu sankcija.

"Nemam ništa s ATV-om. Nikad nisam zvao nijednog novinara nijednog medija da bih uređivao neki medij. ATV se neće ugasiti već će nastaviti da funkcionira", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:59