STIGLO PRIOPĆENJE

Vatikan tvrdi kako Papi nije bila namjera veličati ruski imperijalizam, Kremlj je pak zadovoljan

‘Papa je namjeravao potaknuti mlade da čuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini‘

Papa Franjo

 Vatican Media/Hans Lucas Via AFP

Papa Franjo u prošlotjednom govoru nije namjeravao veličati ruski imperijalizam kad se pozivao na careve koji su proširili Rusko carstvo, priopćio je u utorak Vatikan, nakon što je Ukrajina kritizirala njegove izjave, a Kremlj je istodobno izrazio zadovoljstvo zbog Papinih riječi.

Franjo je rekao ruskim mladima, nakon pročitanog govora u petak, da imaju na umu da su nasljednici careva poput Petra I. i Katarine II.

Dvoje monarha proširilo je rusko carstvo u 17. i 18. stoljeću, među ostalim osvajajući dijelove Ukrajine, a predsjednik Vladimir Putin pozvao se na njihovo naslijeđe opravdavajući svoju invaziju i aneksiju ukrajinskog teritorija prošle godine.

"Papa je namjeravao potaknuti mlade ljude da čuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini, a nikako ne veličati imperijalističku logiku i vladajuće osobe (koje je) spomenuo kako bi ukazao na neka povijesna referentna razdoblja", rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni u priopćenju.

Kijev je komentirao kako su Papine riječi u videoobraćanju uživo katoličkoj mladeži okupljenoj u Sankt Peterburgu za "duboko žaljenje".

Kremlj je u utorak pohvalio riječi pape Franje, rekavši da ruska država ima bogato naslijeđe i da je dobro što Papa poznaje rusku povijest.

"Ono što (ruska) država, aktivističke skupine, školski i sveučilišni profesori sad rade jest prenošenje te baštine našoj mladosti, podsjećajući ih na nju", rekao je Dmitrij Peskov.

"Činjenica da Papa zvuči u skladu s tim naporima je vrlo, vrlo zadovoljavajuća", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:19